emlékhelyek napja

2020.08.29. 20:19

Ágyúktól volt hangos szombaton az egri vár – Fotók

Ötödik alkalommal rendezték meg országosan az Emlékhelyek napját.

Sz. M. L.

Emlékhelyek napja - Egri vár

Fotó: Komka Péter

Megemlékezéssel kezdődött délelőtt az esemény, amelyet ünnepélyes sortűz tett emlékezetessé az egri vár vitézeinek segédletével. Dr. Kelenik József, a Dobó István Vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese beszédében kiemelte: a vár és környezete nem csupán történelmi emlékhely, hanem a nemzeti emlékhelyek sorába tartozik. Egyike azon műemlékeknek, amelyek a magyar történelem legfontosabb helyszínei, s amelyek megtestesítik a nemzeti emlékezetet valóságban és jelképesen is egyaránt.

Déltől pedig a sorsdöntő mohácsi csata 494. évfordulójára emlékezvén Gáspár-Bródi Gábor, vagyis Hasszán Hóhér, a vármúzeum interpretátora idézte fel a korabeli eseményeket a látogatók örömére, majd ágyúlövések dördültek a csata és a Magyar Királyság függetlenségéért harcoló katonák emlékére. Ezt követően fegyveres interpretációval folytatódott a program és több lehetőség is kínálkozott az érdeklődők számára, félóránként tárlatvezetések és bemutatók kezdődtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában