A szajlai hagyományőrzők házhoz vitték betlehemüket

Szép, régi szokást elevenítettek fel a szajlai hagyományőrzők. Az idősebb szajlai, terpesi lakók könnyek közt fogadták a kis menetet.

Barta Katalin

Az idősebbek meghatódva fogadták a hírhozókat

Forrás: beküldött

A kis faluban újjáéledt egy régi hagyomány. Nagy Sándorné, Sárika, a Szajlai Pünkösdi Rózsák Hagyományőrző Egyesület vezetője mesélt az örömöt vivő, helyi karácsonyi népszokásról. A szép szokást Nagy Krisztina olvasónk jegyezte fel, s örökítette meg az idei eseményt.

– Palócföldön nagy hagyománya volt, s mai napig van is a betlehemezésnek. A régi falubeliek már az adventi előkészületben fogták betlehemüket, s a szent család képét, magukra kötötték berliner kendőjüket, felöltötték pásztor subájukat, és énekelve útra keltek, hogy minden házba elvigyék kis Jézus születésének örömhírét. Mint a szent család bekopogtak a házakhoz, szállást kértek az eljövendő Messiás számára, elzengték víg, örvendező nótájukat, az emberek pedig örömmel fogadták: süteménnyel, almával meg is vendégelték őket – mesélte Sárika.

Ez a népszokás a szajlai hagyományőrző csoport által él tovább a községben és a szomszédos falvakban, akiket az idei év sem állíthatott meg tevékenységükben.

Az idősebbek meghatódva fogadták a hírhozókat Fotó: beküldött

– Sajnos idén nem volt sok lehetőségünk örömet okozni az embereknek, pedig nagy szükségük lett volna rá. Elmaradtak a parádi palóc napok, és mind megannyi esemény. Mivel az éjféli mise is kétséges volt, mindannyian éreztük, hogy valamit tennünk kell. Elhatároztuk, hogy népi tradíciónkat folytatva körbe járjuk betlehemmel a falut, megállunk a házak kapujában, s így ajándékozzuk meg egymást, a szomszédainkat, barátainkat – tette hozzá.

Így december 24-én újra felelevenedett eme gyönyörű, régi szokás, mely aznap sokak szemébe könnyet csalt. Az emberek már az utcán kint állva várták a kis csoportot, akik a járványügyi helyzetre való tekintettel kis létszámban és szájmaszkban voltak jelen. Nemcsak Szajla, de Terpes községet is bejárták, a helyi polgármesterek támogatásával. Bujáki Ferenc, Terpes polgármestere, így nyilatkozott róla:

– Fontos és kedves gesztusnak tartom, főleg az idős lakosok számára jelentett ez most nagyon sokat, akik nem tudnak már misére járni. Most, hogy újra elvitték hozzájuk a szent család jelképét, ez olyan varázst rejtett magában, amely által kicsit jobban átélhettük az ünnepet, és betöltötte reménnyel, csodával azt a bennünk lévő űrt, amit talán 2020 hagyott maga után.

A plébániai, a szajlai egyházközség is kivette részét, hiszen Oravecz Flóriánné szent képekkel ajándékozta meg a lakosokat, akik izgatottan várták a lelkes kis csapatot.

– Hálás vagyok, hogy én is részese lehettem mindennek, s közösen hangolódhattam a szeretteimmel szent karácsony ünnepnapjára – mondta Krisztina.

A palóc betlehemes a terpesi származású Végh Menyhértné, a népművészet nagymestere, és Nagy Sándorné összeállításából készült el, melyet egy 1983-ban készült radioton hanglemez is őriz az utókor számára, hogy e szép népszokás, s annak üzenete fenn maradjon az elkövetkezendő időknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában