korszerűsítés

2021.01.27. 13:59

Átadták a felújított Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár központi épületét (fotók)

Átadták a megújult Nagypréposti Palotát. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül valósult meg, s a könyvtár központi épületének felújításán túl számos újdonsággal is találkozhatunk majd a könyvtárban.

Szabadi Martina Laura

2021.01.27 - Átadták a felújított Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár központi könyvtárát - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

– Hálás dolog egy olyan rendezvényen részt venni, amely azt mutatja, hogy a kitűzött céljainkat sikeresen elérjük. Ez az épület a város egyik meghatározó értéke – mondta köszöntőjében Mirkóczki Ádám polgármester szerda délelőtt a megújult Nagypréposti Palota átadásakor.

– Köszönettel tartozunk az előző városvezetés azon tagjainak is, akik aktív részesei voltak a felújítás megindításának. 2019 nyarán a mi ígéreteink közül az egyik legfontosabb volt, hogy sikerre vigyük a folyamatban lévő projekteket – tette hozzá Mirkóczki Ádám, kellemes időtöltést kívánva a jövőbeli olvasóknak.

– Örökség, felelősség, tisztelet és alkotás. Ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni a küldetésünket. A könyvtár Eger szellemi örökségének egyik legfontosabb őrzője – mondta Tőzsér Istvánné a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

 

– Nekünk pedig hatalmas felelősségünk van az örökségünk megőrzésében, s minél több embernek át kell adnunk a könyvtár hagyományos és megújuló, XXI. századi értékeit. Az épület rengeteg felfedezni valót tartogat, s remélem, hogy hamarosan már a megnyitóján vehetünk részt, és olvasóink is láthatják mindezt. Köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, a kivitelezőknek a jó munkáért és mindenkinek, aki részt vett ebben a megújulásban – húzta alá Tőzsér Istvánné.

Elmondta azt is, hogy az épület és az elvégzett munka kapcsán az egész országból érkezik gratuláció a könyvtárigazgatóktól.

A fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, a Belvárosi terek komplex megújítása című projekt része, melyhez Eger önkormányzata 1,82 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A több mint kétszáz éves könyves palotánál még 2019. augusztus második hetében indult a munka. A rekonstrukció legnagyobb volumene a tető felújítása, a pince szigetelése és a számos restaurátori munka. A belső terek is megújultak, kényelmes, világos helyiségeket alakítottak ki. Az egész épület korhű, mégis modern. A készültség közel száz százalékos, de még jelenleg is zajlik a falmatricák és a tájékoztató feliratok készítése.

Vas Gábor Tamás, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatósági igazgatóhelyettese kiemelte: a tágas, világos, nyitott terek mellett az informatikai infrastruktúra is hatalmas megújuláson ment keresztül.

– Tizenkét kilométer kábelt húztak be, okos eszközökkel, előadótermekkel, de laborral is gyarapodtunk. Az RFID rendszer segíti a könyvtárosok munkáját, mellyel könnyedén azonosíthatóak és nyomon követhetőek a könyvek. Az ajtóknál elhelyezett kapuk pedig ezen keresztül a lopásvédelmet segítik – részletezte Vas Gábor Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában