a hét embere

2021.02.28. 07:00

A hip-hop rejtelmeibe is beavatott a kitüntetett gyöngyösi tánciskola vezetője

A Gyöngyös város kultúrájáért díjat nyerte el idén a a Black Jam Sportegyesület Hip-Hop Tánciskola. Az egyesület alapítója és vezetője, Tóth Krisztina válaszolt portálunk kérdéseire.

Szabó István

Tóth Krisztina szerint az összetartás adja az egyesülete hitelességét Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

– Hogyan lesz valakiből egy életre táncos?

– Gyerekkoromtól fogva tánccal akartam foglalkozni – válaszolta Tóth Krisztina. – Már akkor koreográfiákat készítettem. Amikor a kilencvenes években Zoltán Erika megalakította Magyarországon az első hip-hop tánciskolát, az elsők között jelentkeztem. Egész más világba kerültem, abban a közösségben mindenkit a tánc érdekelt.

– Mit kell tudnunk erről a stílusról?

– A hip-hop az Egyesült Államok afroamerikai lakossága körében alakult ki, hazánkban mintegy huszonöt éves múltja van. Világhódító útját jól jellemzi, hogy Ázsiában már akad, ahol iskolai tananyag. Rohamosan fejlődik, egyre színesedő irányzatai alakulnak ki.

– Hogyan alakult meg a gyöngyösi tánciskola?

– Mindig álmodtam arról, hogy egyszer saját tánciskolám legyen, mert a mozgás örömét tovább akartam adni. Gondoltunk egy nagyot az Emergency House együttes egyik alapítójával, Herbie-vel, ráböktünk a térképre, és Gyöngyösre jöttünk. Kollégámat a munkája visszaszólította Budapestre, de nekem annyira a szívemhez nőtt az itteni baráti közösség, hogy továbbvittem az iskolát. Elfogadtak tanáruknak. Idén már húszéves az iskola.

– Mikor kezdték komolyan venni önöket?

– Vezetésemmel már az első tavasszal országos versenyt nyertünk két csapattal is. Akkor indult be a szekér. A húszfős létszám százhúszra duzzadt. További öt tánciskolát nyitottunk a környéken. Nagy sikere volt a helybeli fiatalok, de a szüleik körében is, mert nem kellett a gyermeküket Gyöngyösre behozni táncolni. Keményen dolgoztunk, rengeteg versenyen szerepeltünk sikeresen, Európa- és világbajnokságokon vettünk részt. Tíz éve Black Jam néven egyesület vagyunk. Négy éve a Heves megye legjobb sportegyesülete díjat is átvehettük. Tavaly végre saját próbatermet kaptunk Gyöngyösön a Mátra Művelődési Központban, de még meg sem szokhattuk, jött a járvány, és le kellett állnunk.

– Miért éppen most kapták a gyöngyösi kitüntetést?

– Az elmúlt húsz év közösségépítő tevékenységét, a versenysikereket, a jótékonysági fellépéseinket honorálták. A legjobbkor jött, mert a járvány miatt nem érnek új ingerek, nem kapunk visszajelzést, hogy van értelme annak, amit csinálunk. A díj lendületet ad, amire óriási szükség van, hogy a fiatalokat a közösségben tartsuk. Ők ma, sajnos, nagyon gyorsan feladnak dolgokat. Van közülük, aki lassan két éve nem volt színpadon, és jelenleg is csak online óráink vannak.

Tóth Krisztina szerint az összetartás adja az egyesülete hitelességét Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Mi a látványos siker titka?

– A közösségre találás varázsa. A tánc nemcsak egészséges, de lelki feltöltődést és barátokat is ad. Sokat beszélgetünk a gyerekekkel. A tánc az életünk. Amikor látjuk a fiatalok szemében boldogságot fellépés közben, az a siker. Ennek részese immár öt éve a támogatónk, a HE-DO Kft., ők biztosítják a nevezési díjra és az útiköltségre a pénzt.

– Hogyan tovább?

– A múlt hónapban egy online versenyen két aranyérmet és a zsűri különdíját nyertük. Ez megalapozza a folytatást. Nagy álmom, hogy a hip-hop tánc egyszer olimpiai sportág lesz. Van rá esély, a break három év múlva már bemutatkozik a párizsi ötkarikás játékokon.

Névjegy:

Név: Tóth Krisztina

Született: Budapest

Tanulmányok: Dallos Ida Szakközépiskola, Budapest

Munkahely: Black Jam Sportegyesület, edző

Magánélet: Egy ötéves kislány édesanyja

Hobbi: tánc

Egyéni díjai: Az év táncosa (2015), Az év koreográfusa az ECDS országos táncversenyen (2016),

Egyesületi díjak: Heves megye legjobb sportegyesülete (2017), Prima-díj jelölés (2019), Gyöngyös város kultúrájáért díj (2020)

Az egyesület 2019-ben 11 versenyen vett részt, ahol 42 dobogós helyet szereztek 9 kvalifikált csapattal. Csapataik kijutottak két Európa-, és egy világbajnokságra, ahol szintén dobogón végeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!