kezdeményezés

2021.02.08. 11:14

Kincset érő fotókon keresztül ismerhetjük meg az egerszalóki történelmet

A helybeliek segítségét kérik az Egerszalókon és a településről készült fényképek összegyűjtésében.

Sz. M. L.

Egerszalók egykoron Beküldött fotó

Azokat a felvételeket várják a lakosoktól a faluházban, amiket 1980 előtt fotóztak. Céljuk, hogy ezeket elektronikus formában is rögzítsék, s a tulajdonosok hozzájárulás után a digitális tartalmakat feltölthessék a Kézai Simon archívumba, Magyarország privát történelmi forrásainak feltárása érdekében.

- Megismerve a Kézai Simon Program célkitűzéseit, tájékozódva az internetes felületen azt láttuk, hogy a kezdeményez egy jól használható, felhasználóbarát lehetőség mindazok számára, akik szeretnék megtartani szűk családi életük, vagy tágabb közösségük képekbe zárt emlékeit – mondta Gyüre Marianna a faluház vezetője.

- Intézményünkben segíteni tudunk a családoknak is segítséget tudunk nyújtani a papír alapú képek digitalizálásában, feltöltésében, albumokba való rendezésében. Ennek is kívántunk szélesebb ismertséget adni, amikor a felhívást közzétettük.

Az archívumban egyébként lehetőség van csak személyes elérhetőséggel használható album létrehozására is. A felajánlásokat a [email protected] címen és a 36/574-041 számon lehet jelezni.

Egerszalók egykoron Beküldött fotó

- Minden bizonnyal számos családban, hivatalban, vagy egyéb szervezetnél vannak olyan régebbi analóg fényképfelvételek, melyek jól hordozzák az adott korra jellemző hangulatot, atmoszférát. Ezeken a képeken, egyéni sorsok, utcák, épületek, falvak, vagy közösségi események elevenednek meg, reprezentálva a körülöttünk lévő világ megannyi változását, sok-sok szereplőjével együtt. Abban bízunk, hogy helyi gyűjtésünk következményeként egy átfogó képet kaphatunk Egerszalók múltjáról, az itt élt, vagy élő emberek hétköznapjairól – magyarázta Gyüre Marianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!