eger

2021.08.30. 16:00

Csúcsot ostromolt a vendégek száma az idei Egri Bikavér Ünnepen

A tavalyi, visszafogottabb Egri Bikavér Ünnepet követően most a szervezők a régi hagyományoknak megfelelő borgasztronómiai fesztiválra készültek. A jubileumi rendezvény zárását követően úgy látják, teljesültek elgondolásaik, és egy sikeres prgramsorozatot zárhattak az Érsekkertben.

Sike Sándor

Fotó: Nemes Robert

Véget ért az Érsekkertben a jubileumi, XXV. Egri ­Bikavér Ünnep. Bár az időjárás időnként esőbe fordult, ez különösebben nem zavarta meg a rendezvényt – mondta el a Hírlap kérdésére a főszervező. Tarsoly József, az Egri Hegyközség hegybírája különösen a szombati napot tartja sikeresnek, amikor is a látogatottság már-már csúcsközeli volt.

A bikavér idei ünnepét a szervezők abból a szempontból tartották nagyon fontosnak, hogy a vírushelyzet miatt tavaly visszafogottabb volt a rendezvény. Úgy gondolták: idén ismét a teljes formájában várják az érdeklődőket a régió legnagyobb borgasztronómiai fesztiválján. Ez az elképzelés megvalósult, nem kellett csalódniuk Tarsoly József szerint. A 2019-es, látogatottságban csúcsot jelentő esztendőhöz mérve tavaly 30, idén mintegy 20 százalékos volt csupán a visszaesés.

- Úgy tapasztaltuk, hogy az idősebb korosztály tagjai maradtak inkább távol, akiknek leginkább van félnivalójuk a vírustól. Pedig programjaink jó része retró jellegű volt, nekik akartunk ezzel kedveskedni. Összességében csütörtökön mérsékelt, pénteken jó, szombaton pedig már csúcsközeli volt a rendezvény látogatottsága. Idén a fiatalok voltak nagyobb számban. Elégedettek lehetünk, amit szerettünk volna, sikerült megvalósítanunk – összegezte a hegybíró.

Kérdésünkre a főszervező elmondta, hogy igyekeztek új programelemeket is bekapcsolni a rendezvénybe. Ilyen volt a színpadi beszélgetés Szilágyi Réka Az egri bikavér című könyvéről a szerző, Pap Péter István történész, Lőrincz György és Csutorás Ferenc borászok részvételével. A kultúrák találkozásának kitűzött célját erősítette még a Vármúzeum interaktív kiállítása a szőlőről és borról.

- A legnagyobb elismerésnek ugyanakkor azt tartom, hogy Nagy István agrárminiszter személyes jelenlétével tisztelte meg rendezvényünket, s ismerte el a jubileumi borünnep szervezőinek munkáját – mondta a hegybíró.

A bikavér ünnepen hirdették ki az Egri borvidék szakmai elismeréseit. Az év szőlőtermelője Nagy Balázs, bortermelője Patai István lett. Szombaton pedig kiderült, hogy A legjobb klasszikus bikavér címet a Stumpf Pincészet 2016-os évjáratú bora érdemelte ki. Superior kategóriában a Kőporos Borászat 2016-os bikavére lett a díjazott. A Molnár Pál alapította Balassi Kard borverseny díját Szuromi Mihály 2018-as évjáratú kékfrankosának ítélték oda. Szombaton este avatták fel az új borlovagokat: Balázs Andrást, Darvas Rolandot, Lamport Józsefet és Viniczai Sándort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában