hagyomány

2021.11.28. 12:52

A palóc hagyományokat viszik tovább Fedémesen

Az értékmentésben pályázatával a Szederinda Alapítvány jeleskedett.

S. S.

Az Unió Interreg Szlovákia–Magyarország keretében elnyert Partnerséget építünk – Palóc értékmentés és hagyományápolás című projektet mutatták be szombaton a településen. A megyénkbeli kistelepülés a kétszáz lelket számláló szlovákiai Perse községgel közösen lett részese a programnak, a Balogh Ágnes vezette Szederinda Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően. A megvalósításban a Fehér Zsombor és Fehér Viktor vezette Palóc Production Kft. működött közre.

Az északi szomszédunkból érkezett delegációt Fedémes polgármestere, Válóci István köszöntötte a hét végi rendezvényen. Válaszában Perse polgármestere, Nagy Gábor mutatta be a 90 százalékban magyarok lakta, Nógrád legrégibb települései közé tartozó falujuk múltját és jelenét.

A résztvevők később a megújult Palóc Viseletek Házában – a döntően Fehér Jánosné Vincze Irén, a Népművészet Mestere munkáiból összeállított kiállítás – megnyitóján vettek részt. Nem maradt el a Szederinda táncház sem, mint ahogyan a helyi asszonykórus is bemutatkozott az egésznapos programban.

Ezek is érdekelhetik