Gárdonyi Géza Színház

2021.11.17. 07:00

Covid-ügy az egri színházban: az egyik képviselő el sem fogadta az összesítő jelentést

A színházi covidhelyzetet vizsgáló önkormányzati bizottság megállapításairól szóló cikkünkre reagált dr. Pápai Ákos képviselő, a bizottság tagja és Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója. Most kivonatot adunk a közléseikből.

Szabadi Martina Laura

Blaskó Balázs felszólalása az egri közgyűlésen Archív fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

– A vizsgálóbizottság megválasztása legitim volt, de a közgyűlés nem ülésezhetett, s a testület sem működhetett jogszerűen. Ezt a polgármester tavaly november 6-ai megbízással hidalta át – emlékezett vissza dr. Pápai Ákos. Szerinte nem volt kifejezetten szakszerű a vizsgálatuk.

– A másik két megbízott kérdései először arra irányultak, hogy rábizonyítsák Blaskó Balázsra, ő a felelős Kelemen Csaba haláláért – tette hozzá. – Ezt elengedték, és általuk feltételezett mulasztásokat igyekeztek bizonyítani. Online vettem részt a meghallgatásokon (...) Én akkor szintén covidos lehettem, engem nem teszteltek, de a feleségem karanténba került. Napokig szinte csak feküdni tudtam. Nekem nem voltak ideálisak a feltételek a vizsgálatban való részvételhez. Jeleztem is, hogy nem kellene kapkodni. November 24-én kaptam egy e-mailt Berecz Mátyástól egy előzetes összefoglalóval, ami szerint nyomon vagyunk, de még tisztázni kell a részleteket. Másnap írtam egy e-mailt Berecz Mátyásnak, Farkas Attilának és az adminisztratív hátteret biztosító Antalics Dianának. A népegészségügy állásfoglalását, a jegyzőkönyveket alátámasztó hanganyagokat, s a jegyző állásfoglalását kértem a vizsgálódásunk hatáskörére vonatkozóan. Kértem azt a dokumentumot, ami szabályozza az intézményvezetőkre, de különösen a színház vezetőjére vonatkozó coviddal kapcsolatos protokollt.

– A megbízásunk visszavonásig tartott. Még nem tájékoztattak arról, hogy visszavonták volna. Az összesítő tartalmát én nem fogadtam el. Idén január 8-án sajtótájékoztatón ki is fejeztem, hogy semmilyen érdemi szabálysértést nem állapított meg a bizottság. Erre azt a hírt kaptam az önkormányzattól, hogy még külsős jogászokkal egyeztetnek a dokumentumról. Ami aztán soha nem került a közgyűlés elé. Ebben nincs is olyan, ami alapján érdemben felelősséget lehetne megállapítani. Többen, többféleképpen emlékeznek arra, hogy mi történt. Ezek egy része ellentmond a bizonyítékoknak, mint egy tv-riport, vagy a bizottsági jegyzőkönyv. A jegyzői állásfoglalás a vizsgálódás hatásköréről hozzám nem jutott el. Szakigazgatási kérdésekről van szó, amiben nem egy muzeológusnak, egy szociológusnak és egy jogásznak kellene döntenie. Személyesen ismertem Kelemen Csabát. Nagyon sajnálom, hogy elhunyt, s hogy egyesek politikai haszonszerzésre próbálják használni a halálát. Ez senkinek sem jó, se a családnak, se a színháznak, se a városnak – zárta szavait.

Blaskó Balázs felszólalása az egri közgyűlésen Archív fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

*

Az alábbiakban Blaskó Balázs színházigazgató reakcióját változtatás nélkül közöljük a kialakult helyzetről:

„Szomorú és felháborító, hogy egy önkormányzati vizsgálat megállapításaira sajtón keresztül vagyok kénytelen reagálni. Egy év volt rá, hogy hivatalosan szembesítsenek vele. Nem kívántam részletekbe menően közhírré tenni a történteket. Ha a vizsgálódók tényleg kollégánk tragikus halálának körülményeire lettek volna kíváncsiak, sokkal könnyebben és egyszerűbben kideríthették volna, hogy mi is történt valójában, mint én.

A vizsgálóbizottság összegző jelentésének a Heves Megyei Hírlap november 15-i lapszámában megjelenő megállapításaihoz az alábbiakat szeretném hozzáfűzni

„Felesége közlése szerint Kelemen Csabán már október 1-én tapasztalhatók voltak bizonyos tünetek, főként gyengeség.”

Október 1-jén próbált, s az Eger TV “A mi történetünk” c. műsorában szerepelt, 2-án a két próba között Fekete Péter államtitkár úrnál járt, Budapesten. Másnap a próba alól felmentést kért és Mirkóczki polgármester kamerába mondott, s írott sajtóban megjelent kijelentéseivel ellentétben, kapott is a próba alól.

Várhelyi Dénes próbált helyette, de 4-én, mondván, hogy jól van, vaklárma volt, visszakérte magát. Minden nap próbált, s lejátszott két előadást.

“Azonban október 7. és 9. között a portanaplóban Kelemen Csaba nem volt feltüntetve, mintha nem lett volna a színházban, holott bent próbált.”

Ez csak úgy fordulhatott elő, hogy kikerülte a portaszolgálatot és a lázmérést. Szigorú igazgatói utasítás kötelezte a portásokat, hogy jelentsék a vezetőség felé, ha valaki aláírás, lázmérés nélkül kíván az épületbe lépni. Kelemen Csaba október 7-én részt vett a színház igazgatói tisztségére kiírt pályázatokat elbíráló szakmai bizottság előtti meghallgatáson is.

“Kelemen Csaba felesége szerint férje lázasan volt bent az előadásokon, köhögő, tüsszögő színészek ellenére a próbák maszk nélkül folytak.”

Nem volt általános ”köhögés és tüsszögés”. Nem volt érvényben kötelező maszk-használat, ennek ellenére volt, aki felvette a maszkot a színpadon is.

„Október 11-én bement a sürgősségire, vizsgálják, de nem tartják bent.”

Be akarták fektetni, saját felelősségére távozott. Figyelmeztették, hogy PCR-tesztre kell mennie. Felesége 12-én tesztelteti magát, Csaba nem. Felesége koronavírus-tesztje pozitív eredményt hoz. Csabát csak akkor tesztelik, amikor 14-én mentő viszi vissza a sürgősségire. Kikérdezésénél letagadja, hogy a háziorvosánál való jelentkezés helyett Pócs doktornál járt, Gyöngyösön.

10-e után Csaba eltűnt, nagyon nehezen sikerült valós információkat szerezni hollétéről és állapotáról. Márpedig vezetőként a további előadások sorsát is el kellett döntenem. Kórházi osztályok nem adtak ki részemre információt, a Népegészségügyhöz fordultam. Kiderült, színházi kontaktot sem Csaba, sem felesége nem adtak meg.

A betegséget, a kórházba kerülést, a pozitív teszteredményt sem közölték a színház vezetésével, vagy a titkársággal – még Csaba haláláról is kerülő úton kaptunk információt.

Az egyik Internetes sajtótermékben tévesen jelent meg 16-i dátum, a megjelenésre váró cikket e-mailben átküldték átnézésre, de a cikkben foglalt tévedésekre való figyelmeztetést tartalmazó viszont-emailt nem várták meg. Hivatalos levélben sem állítottam soha, hogy nem 19-én tudtam meg Csaba teszteredményét. A többi, hibául felrótt intézkedés tekintetében is tisztázni tudom magam, és a színházat.”

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában