Kritika

2022.01.17. 20:17

Megnéztük a Pletykák című darabot az egri Gárdonyi Géza Színházban

Neil Simon népszerű bulvár­szerző darabjai egyenként sok százas bemutatót könyvelhetnek el, nemcsak a Brodwayn, hanem a világ számos országának színházában. Szellemesen megírt, fordulatokban gazdag színművei még akkor is működnek, ha korban és időben is távol állnak tőlünk. Az egri  Gárdonyi Géza Színházban Pletykák címmel játszott bohózat – Debreczeni Júlia fordításában – a nyolcvanas években játszódik.

Jámbor Ildikó

Dimanopulu Afrodité (balról) és Babócsai Réka a Pletykákban

Fotó: Gál Gábor

Még bőven vonalas telefonon zajlik az információáramlás, és a rádió fontosabb hírforrás, mint az internet, de az megfelel a mai valóságunknak, hogy a társasági élet jómódú szereplői, befolyásos ügyvédek, tévésztárok élik a gazdagok felszínes életét, ahol a látszat, a külcsín minden áron való megtartása létkérdés. A látszatélet látszatkulisszái mindig felfeslenek és kitüremkedik az igazság. 

Nálunk is kialakult mára már egy ilyen réteg, igaz, több évtizedes késéssel, ezért nem csak szánakozni, nevetni is tudunk rajtuk. 

Az egri színészek élvezik ezt a játékot, ahol azért semmit nem kell véresen komolyan venni. Számít a ritmus, a jó időzítés, a látványos díszlet, a mutatós jelmezek, s az egymásba kapaszkodó replikák. A New York elővárosában játszódó történetben, a város alpolgármestere és felesége épp tizedik házassági évfordulójuk ünneplésére hívtak vendégeket. 

Mindjárt botránnyal indul a cselekmény: a házigazda kezében egy pisztoly dördül. Később kiderül, nem lett öngyilkos, csak fülön lőtte magát. A szerző szellemes történetmesélésének köszönhetően sem a házigazdát, sem a feleségét nem látjuk a színen, róluk csak beszélnek. Ott van viszont a legjobb barát, dr. Ken Gorman ügyvéd (Baranyi Péter) és a felesége (Dimanopulu Afrodité), akik igyekeznek elleplezni ezt a sajnálatos tényt a később érkező vendégek elől. Mindenféle magyarázatot találnak ki, amibe aztán egyre jobban belebonyolódnak. 

Később megérkezik Lenny Ganz (Nagy András), aki a történet egy pontján kénytelen lesz eljátszani a házigazdát és Claire, a felesége (Babócsai Réka), akik hasonlóan könnyed és felszínes emberek. A toalettjük kitűnő, a modoruk kifogástalan, hazudnak, mint a vízfolyás. Dr. Ernie Causac pszichológus (Tóth Levente) és Cookie, a felesége (Nagy Adrienn) mindketten celebek, és a többieknél valamivel biztosabb lábon állnak a valóság talaján. Megfőzik a vacsorát, és működtetik a partit, ha már erre a vendéglátók képtelenek. Később érkezik Glenn Cooper (Radvánszky Szabolcs) és Cassy, a felesége (Nagy Barbara), ők a fiatal, szenvedélyes párt képviselik. Mindketten lubickolnak ebben a karakterszerepben.

 Glenn, azaz Radvánszky Szabolcs az elvakult vágytól féltékeny férjet nyomja, Cassy, azaz Nagy Barbara a bevándorló dél-amerikaiból felkapaszkodott elkényeztetett szépasszonyt jeleníti meg, tele szexussal és mókás idegen akcentussal teli beszéddel. Nem lehet könnyű mindvégig szinten tartani ezt a dikciót, de Nagy Barbarának ez sikerül, hallatlanul tűzről pattant és szellemes a szerepformálása. A hazudozásba végképp összezavarodott társaságot a helyi rendteremtés erői zökkentik ki, s többszöri nekifutásra látszólagos rendet teremtenek a pletykák özönében. 

Várhelyi Dénesnek jól áll a katonás, rendőri viselkedés és az egyenruha, Kardos Kristóf, pedig mint ártatlan s némiképp ügyefogyott segédrendőr jól hozza a figurát. Semmit nem kell komolyan venni! 

A december 10-i bemutató óta már többször jót bohóckodtak a színészeink, és mi egy-két órára elfeledtünk a pandémiát és a hazai külvilágot. Frigyesi András rendező igyekezett jól működtetni a komédiát, de ez nem ment volna az egri színészek alkotó együttműködése nélkül. A szcenikus Engler Imre, a jelmezek Kovács Tímea munkái, a rendezőasszisztensi feladatokat Ivády Erika látta el. A Pletykák cím szerintem nem fedi egzaktan mindazt a zűrzavart, amit a látszatvilág látszatfenntartása jelent, de hogy valós jelenséget takar, az színigaz! Jámbor Ildikó 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában