Előre az Úz völgyébe

2022.03.06. 18:04

Háborús hősökről szóló könyvet mutattak be a Megyeházán

Bemutatták vasárnap délután az Előre az Úz völgyében című tanulmánykötetet a megyeházán, a Heves Megyei Önkormányzat és és testvérmegyénk, Kovászna megye tanácsa szervezésében.

Sz. M. L.

A Megyeházán mutatták be vasárnap a kötetet

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

– Volt már szerencsém felkeresni a völgyet, ahol hős elődeink helyt álltak. A Miskolci 10. honvéd gyalogezredben Heves megyeiek jelentős számban voltak az első világháborúban. Közülük 261 ember kitüntetésben részesült. Erről is szól ez a könyv – számolt be dr. Pajtók Gábor, a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje.

Tamás Sándor a Kovászna megyei tanács elnöke elmondta, rég várt esemény ez a könyvbemutató, amely a járvány miatt váratott eddig magára. Kiemelte, reméli, testvérmegyék kapcsolata a pandémia, és az elmúlt hetek szomorú eseményei múltával újra olyan aktív lesz, mint a vírus megjelenése előtt.

Nagy Zoltán történész elmondta, a könyv gerincét  Sasi Csaba és Kövér Gyula memoárjai adják, illetve korabeli dokumentumok újságcikkek segítségével rekonstruálja az erdélyi első világháborús eseményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában