Művészet

2022.04.18. 07:15

Megelevenedik a cirkuszi varázslat az egri Kepes Intézetben

A cirkuszok izgalmas világa, az artisták, bűvészek, bohócok szabad, vándorló életmódja nemcsak a közönséget varázsolja el, hanem inspirálóan hat a művészetekre is. A Kepes Központ ezt a mágikus világot tárja elénk Hopplá hopp! – A cirkusz világa művészek szemével címmel nyílt kiállításán, melyről Pataki Zsuzsanna művészeti vezetőt kérdeztük.

Vass Judit

A megyében élők ingyenesen tekinthetik meg a kiállítást

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

–Miért esett erre a témára a választás? 
– Szerettünk volna egy átfogó képet nyújtani arról, hogyan jelenik meg ez a különleges világ a képzőművészetben a XIX. század végétől napjainkig. A cirkusz mindig is mágikusan hatott az emberekre, és inspirálóan a művészetekre, akár az irodalomra, a képzőművészetre vagy a film- és a színházművészetre. Jelentős anyagot állítunk ki Egerben, olyan kiváló művészektől, mint Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Bortnyik Sándor, Derkovits Gyula, Korniss Dezső vagy Vasarely. A festmények mellett különleges válogatás látható a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ alakuló múzeuma, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum saját gyűjteményéből is, de ízelítőt adunk a Cirkusz / Művészet / Alkotás címmel meghirdetett nyílt alkotóművészeti pályázat egyes díjnyertes műveiből is. Jól körvonalazott tematikák jelennek meg, melyek egyrészt a cirkuszművészet egyes kiemelkedő korszakaihoz, másrészt az egyes artistaszakmákhoz kötődnek, azokat ábrázolják: lovasokat, birkózókat, erőművészeket, illuzionistákat, bűvészeket, bohócokat, kötéltáncosokat, légtornászokat, állatidomárokat állataikkal, vagy akár zsonglőröket. 

– A Kepes számára fontos a fiatalok művészeti nevelése a művészetpedagógia eszközeivel. Hogyan lehet a fiatalokat becsalogatni ma egy képzőművészeti kiállításra? 
– A kiállított anyagok mellett izgalmas programot rejtenek a múzeumpedagógiai interaktív játékok, melyek iskolai csoportok és családok számára egyaránt szórakoztatóak. A Fejetlenség a porondon játékban tényleg fejetlenség van: a porondmester, a bohóc és az oroszlán ugyanis elveszítette a fejét. A játékos segíthet a cirkuszon, ha – végigjárva a kiállítást – bekapcsolódik a produkcióba. A végén jutalmul rendet tehet a porondon: a dombornyomóval a helyére illesztheti a porondmester, a bohóc és az oroszlán fejét. 

Alkalmazzuk a modern technológia eszközeit is, melynek köszönhetően a fiatalokat például a kötéltáncosokat bemutató kiállításhoz kapcsolódó különleges VR-élmény is várja: a szemüveg segítségével kötéltáncossá válhatnak, és átélhetik, milyen érzés többméteres magasságban egyensúlyozni. 

A kötéltánc a tárlat anyagában is fókuszba kerül: egy sajátságos, interaktív tablókiállítás mutatja be a cirkusztörténet hazai és nemzetközi érdekességeit, plakátokat, fotókat és rekviziteket. Ez a rendhagyó tudományos ismeretterjesztés a múzeumi anyagon keresztül segít eligazodni a kötéltánc zsánervilágában. Ugyanitt hat nagy méretű tabló összegzi a kötéltánc cirkusztörténeti érdekességeit az ókortól napjainkig, bemutatja a kötéltáncos trükköket, a feszített-, a ferde- és a lengődrót sajátosságait, híres magyar kötéltáncos artistaművészeket. 

– Terveznek-e kísérő programokat a kiállítás ideje alatt? 
– Mindenképp szeretnénk élő cirkuszi produkciókkal színesíteni a tárlat megtekintését, de például a cirkuszi világnaphoz kötődően is tervezünk izgalmas, élménydús programot

– Meddig látható a kiállítás? 
– Május 31-ig várjuk az érdeklődőket, keddtől szombatig, 10 és 18 óra között. A tárlat megtekintése a Heves megyében élők számára ingyenes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!