Pályázat

2022.04.24. 08:44

Törőcsik Mari és nagyapja emlékét is őrzi majd a pélyi emlékház

Kicsivel több mint egy éve, 2021. április 16-án hunyt el a Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, Törőcsik Mari, életének 86. évében. Emlékét őrzi majd szülőfalujában, Pélyen egy emlékház.

Molnár Helga

Törőcsik Mari

Forrás: Fortepan/Szalay Béla

 Az ingatlanról, Kovács Sándor – Törőcsik Mari nagyapja – egykori mozijának emlékhellyé bővítéséről még 2018-ban, a színművésznő életében döntött a kormány, azonban sokáig nem történt semmi. Most az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerből kiderül, hogy 1,8 milliárd forintos befektetést kilátásba helyezve megújulhat az épület, április elején lezárták az erre kiírt közbeszerzési pályázatot. 

A felújítás, illetve épületbővítés magában foglal minden alapszakágat, valamint parkosítási és közműmunkálatokat is. A rossz állapotú épületeket – alapozás nélküli falakat, kétséges tetőszerkezetet – elbontják, kivételt képez a volt moziépület négy fala, amelyet a Kovács Sándor iránti tiszteletből megtartanak. Az építési helyen, U alakú közművelődési épület létesül, mely változatos programok, események színtere lehet. Az épület léptékével, formavilágával az eredeti, Kovács-féle házat idézi, a mai használatnak megfelelő kialakítással. 

Törőcsik Mari gyerekkora - Pélyen emlékezetesebb élményei az óriási kertben elköltött uzsonnák, mezítlábas fára mászások, téli lovas szánkázások, édesanyja különleges kalapjai, cipői voltak. A háború idején a lábát kis híján eltalálta egy lövedék, amikor a bunkerből előbújva megcsodálta a Pély felett elszálló repülőgépeket. Hatéves korától járt iskolába. Középiskolába – anyja s nővére példáját követve – Egerben, a Szent Orsolya-rend iskolájába s az angolkisasszonyok bentlakásos intézetébe járt, a Sancta Maria Általános Iskola és Leánygimnáziumban. 
A létesítmény egyik szárnyának két fő helyisége az emlékszoba és a közösségi könyvtár. Az emlékszobában részben kiállítás, részben vetítőhely található majd. A közösségi könyvtár részben közérdeklődésre számot tartó kötetek szabadpolcos tárolására szolgál, részben digitális könyvtárral, terminálokkal. A tetőtérben öt, kétszemélyes, saját vizesblokkal rendelkező szálláshelyet alakítanak ki. 

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született Pélyen, Törőcsik Marián néven, ahol tizenöt éves koráig élt és nevelkedett. – Az én gyerekkorom szebb volt, mint szép: gyönyörű volt – emlékezett idős korában. Nagyapja mozit üzemeltetett a településen. Kovács Sándor 1927-ben Heves megyében először ide építtetett villanyvilágítással felszerelt színpadtermet. A fiatal Törőcsik Mari sok időt töltött itt, szinte minden filmet megnézett, és kiskorától kezdve arról ábrándozott, hogy egyszer majd híres színésznő lesz. Hamvait is kívánságának megfelelően szórta bele a Tiszába a lánya. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában