Gasztronómia

2022.05.11. 17:08

Az Egri Bikavér jegyében rendeztek kóstolót Egerben

Gasztronómiai versenyt rendezett szerdán az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gazdaságtudományi Intézete a vendéglátásban tanuló középiskolás diákoknak a Hotel Estella éttermében.

Szabó István

Finomabbnál finomabb ételeket kóstolt a zsűri

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A megmérettetés apropóját az adta, hogy öt évvel ezelőtt került be a hungarikumok gyűjteményébe az Egri Bikavér, mondta el lapunknak Nagy Zoltán, az egri egyetem mesteroktatója. Közlése szerint a két egri és a Lőrinciből érkezett csapat tanulóinak előzetesen egy ötfogásos menüt kellett összeállítani erre az alkalomra, hozzá pedig megfelelő borsort.

– A menü legalább két elemének tartalmaznia kellett az Egri Bikavért, és úgy kellett elkészíteni, hogy ízben is megjelenjen a produktumban az egri nedű.  Ez lehetett akár az előétel. illetve maga a desszert, hiszen ezeket kellett elkészíteni. Annyi engedményt adtunk, hogy előre elkészíthették ezeket, és magukkal hozhatták ide a szállodába, ahol a tálalás történt – részletezte Nagy Zoltán.  

Miután dr. Tánczos Tamás dékán megnyitotta a versenyt, a pincértanulók teríteni kezdtek. Közben a tálalókonyhában húsz perc állt az egyes csapatok rendelkezésére, hogy tálalják a finomságokat, és felszolgálják a zsűrinek kóstololásra. Ezután a szakoktatóknak szolgálták fel az étkeket, azzal a nehezítéssel, hogy mindegyik oktató más-más iskola csapatánál foglalt helyet. 

Nagy Zoltán arról is beszélt, hogy már hagyományos vetélkedőnek számít ez a megmérettetés, a pandémia idején online formában bonyolították le.

– Jó alkalom ez arra, hogy a tanár kollégák eszmecserét folytathassanak, a tanulók pedig olyan éles helyzetbe kerüljenek, hogy a vendéggel közvetlenül találkozva mutathatják meg elkészített ételeiket. Az is célunk volt, hogy a most megjelent fiatalok megtekinthessék az intézményünket, tájékozódhassanak a képzéseinkről. A zsűri jelenléte pedig segített kiküszöbölni az esetleges hiányosságokat a majdani vizsgára – összegezte Nagy Zoltán.

Végül, a Saliris Resortból érkezett Sőregi Attila és Ináncsi Tamás, illetve Marján Sándor mestercukrász összetételű zsűri a Heves Megyei Szakképzési Centrum Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola csapatát ítélte a legjobbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!