Film

2022.05.16. 16:25

Az egri Kovács Klaudia filmrendező újabb filmjét mutatják be Cannes-ban

A mobiltechnológia demokratizálja a filmkészítést.

HEOL

Forrás: Kövács Klaudia/Beküldött fotó

Kovács Klaudia, az egri származású, többszörös díjnyertes, és Oscar-versenyben is részt vett hollywoodi rendező arról tájékoztatta portálunkat, hogy új kisjátékfilmjét, melynek címe Barna Papírzacskó (Brown Paper Bag) beválasztották a Cannes-i Nemzetközi Telefonfilmes Szemlébe. A vetítés május 20-án lesz a Cannes-i Filmvásár keretében.

Forrás: Kovács Klaudia/Beküldött fotó

Az alkotó most először forgatott komoly felszerelés nélkül, pusztán egy mobiltelefonnal és minimális stábbal. A telefonnal való forgatás ötletét a magyar születésű Bárdos Károly professzortól kapta, aki a mobil-filmkészítés úttörője és komoly szószólója. Bárdos szerint “a mobil technológia mindenki számára elérhető és ezért demokratizálja a filmkészítést”. 

Kovács nem az egyetlen Hollywoodban aki ehhez a módszerhez nyúlt: Steven Soderberg, Sean Baker, Malik Bendjelloul, Park Chan-kyong, és Park Cahn-wook szintén okostelefonnal forgatták filmjeiket.

Az író, rendező és producer Kovács Klaudia három perces amerikai rövidfilmjét a Marché du Film részeként vetítik majd Cannesban.

A szívmelengető film egy kaliforniai korosodó úrról szól, akinek egy váratlan fordulatból kifolyólag fedezzük fel az igazi énjét. A film különlegessége, hogy nincs benne párbeszéd, így mindenki számára érthető.

Kovács Klaudia az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és a világhírű illetve többszörös díjnyertes Kovács László operatőrök közreműködésével készítette el A lyukas zászló (Torn from the Flag) című nyolcszoros díjnyertes történelmi dokumentumfilmjét - erről vált ismertté külföldön - ami a hidegháborúról és az 1956-os magyar forradalom nemzetközi hatásáról szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában