Kiállítás

2022.06.15. 14:49

Különleges porcelánok közt találhatják magukat a látogatók a hatvani múzeumban

Császári porcelánok, királyi kerámiák címmel nyílt kiállítás a Hatvany Lajos Múzeumban.

K. B. L.

A porcelánkészítés technológiáit is megismerhetik 

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Kökény Ferenc történész, igazgató elmondta, az október végéig látható tárlat a Hüttl-Aquincum, a Herendi, a Hollóházi és a Zsolnay-gyárak érdekességeit mutatják be. 

A kiállítás iparművészeti áttekintést ad az elmúlt századok Kárpát-medencei porcelánjairól és kerámiáiról. A Herendi és Hüttl gyár között a kapcsolatot a Ferenc József készletnek hívott reprezentatív, az uralkodó és szűkebb környezete számára készített étkezési készlet együttese alkotja. Ezt a budai királyi várban használt étkészletet a XIX. század második felében a Herendi Porcelángyár, majd a következő század hajnalán a Hüttl cég készítette. 

A porcelán mellett a szilikátipar érdekességeit is bemutatja a tárlat. Az épületkerámia esetében a pécsi Zsolnay-gyár töltötte be a legfontosabb szerepet, a vitrinekben azokat a tárgyakat mutatják be, melyek kapcsolatba hozhatók Ferenc József császárral. Szerepelnek a XIX. század végi Szent István-kultusz jelentősebb darabjai is – közölte az igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában