Verseny

2022.07.26. 16:24

Dobós diák is részt vett az űrügynökség versenyén

Az egri Dobó István Gimnázium 11.b osztályos tanulója, Magyar Gábor Balázs tagja volt a hazánkat képviselő magyar csapatnak a 2022-es ESA CanSat versenyen, melyet június 20-a és 25-e között rendezett meg Bolognában az Európai Űrügynökség.

Molnár Helga

A magyar csapat

Forrás: mant.hu

A CanSat egy fém üdítős doboz méretű eszköz, ami egy műhold működését modellezi. Egy kilométer magasra bocsátják fel ahol adatot gyűjt és továbbít rádión keresztül egy földi rádióállomásra. Habár már több magyar CanSat csapat is részt vett korábban az Európai CanSat versenyen, idén a csapat nem egy iskola által indított és mentorált csapat volt, hanem korábbi űrtáborozók kezdeményezésére összeállt csapat, akik saját iskolájukban nem találtak csapattársakat, ezért az ország különböző részein lévő ismerőseikkel vették fel a kapcsolatot – közölte a Magyar Asztronautikai Társaság honlapján.

Az európai CanSat versenyt az Európai Űrügynökség (ESA) évente rendezi meg. 21 ország 25 csapata vett részt a versenyen, ami rekord mennyiségű. A verseny nem csak szakmailag, hanem kapcsolatok terén is óriási lehetőség, mivel a világ számos országból találkozhattunk hasonló érdeklődésű fiatalokkal.

A csapat megszületése Árok Péternek köszönhető, aki 2021 őszén elkezdett megszervezni egy magyar CanSat csapatot. A csapat az ország több pontjáról (Kecskemét, Noszvaj, Budapest, Solymár) érkezett, így volt némi probléma a találkozók folyamatos megszervezésével, ennek ellenére a CanSat elkészült és kijutottak a nemzetközi fordulóra, Bolognába.

Az indítási napon a (Farkas Bertalan tiszteletére) Bercinek elkeresztelt CanSat egy kilométeres magasságban működésbe lépett. A nap további részében az adatfeldolgozás zajlott.

A kinyert adatokból hőmérséklet-, nyomás-, magasság-, három tengelyű gyorsulás- és forgási sebesség diagramot készítettek. Ezek alapján szélerősséget számoltak és képet kaptak az ejtőernyőhöz rögzített eszköz mozgásáról. Mindezek mellett egy térképen szemléltették a CanSat útját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!