Tárlat

2022.07.02. 20:11

Spirituális mélységek és magasságok Andreja Jovic képein + fotók

Spirituális mélységek és magasságok a hétköznapokból. A kiállítás július 28-ig látható.

S. S.

Andreja Jovic és Rostás Bea

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Teleki Klára művészetpártoló, mint az esemény moderátora nyitotta meg Andreja Jovic grafikus kiállítását Egerben, az Agria Park Galériában szombaton délután.

A most 45 éves művész Belgrádban - az ex-Jugoszláviában, mai Szerb Köztársaságban - született és 2001-ben alkalmazott grafikusként diplomázott a belgrádi Művészeti Egyetem, Könyvdesign és Illusztráció Tanszékén. 

A grafikusművész 1997 óta elsősorban a tradicionális, klasszikus technikák foglalkoztatták, nyomatok, rézkarc, könyv illusztrációk, képregények, logó és poszter tervezése, kalligráfia, font design, szcenográfia, és még sokféle grafikai, nyomdai technika. 2003-tól számos nyomdai cégnél, design stúdióban, reklámügynökségeknél, film produkciós cégnél és könyvkiadóknál dolgozott - hangzott el a tárlatnyitón.

 

- Jovic alkotásait csoportos kiállításokon több országban is bemutatta, könyv illusztrációi Szerbia szerte megtalálhatóak. Számos film projektben vett részt, pl. az olasz RAI TV két sorozatának grafikai hátterű munkáiban, és két másik nemzetközi film (a Hollywood Productions John Cusack, mint E.A. Poe) A holló című film díszletezésében és grafikai elemeinek megvalósításában is dolgozott. Sokrétű tehetsége a zene területén is kibontakozott, többféle hangszeren játszott illetve énekelt, elsősorban rockbandákban - mondta Teleki Klára.

A művész Szerbián kívül évekig Olaszországban élt, majd feleségével, az egri születésű szobrászművésszel Rostás Bea Pirossal Magyarországra, Egerbe költözött, ahol immár négy éve létrehozták a kettejük tudására és tapasztalatára épülő A&B Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhelyt.

Ezen a kiállításon az utóbbi években készült sorozataiból, valamint az elmúlt 25 évből a témához kapcsolódó munkáiból láthatnak válogatást, ezért nincs a tárlatnak címe, csak az alkotó neve: JOVIC. Kisebb retrospektív anyagot láthatunk itt, az alkotó spirituális munkáinak gyümölcsét. Ha konkrétabb referenciát keresnénk, mi is a válogatott képek témája: fantázia, mitológia, ezotéria, alkémia, varázslat - hangzott el a tárlatnyitón.

A legtöbb kiállított kép egyébként az eredeti mű nyomata, illetve grafikák számítógépen továbbgondolt változatai. A tárlat július 28-ig látható az Agria Park Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában