Jótékonyság

2022.07.24. 08:33

Összefogás Borok készülnek a Gárdonyi-emlékévre

Az Egri Bikavér Lovagrend kezdeményezésére az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács koordinálásával Gárdonyi 100 összefogás címszóval emlékbor készül az író halálának évfordulójára.

Molnár Helga

Dr. Lőrincz György elmondta, augusztus 13-án mutatják be az egyik bort

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Gárdonyi Géza száz évvel ezelőtt hunyt el, így ez az esztendő emlékév. A megyeszékhelyen rengeteg programmal emlékeznek meg az Egri csillagok című regény írójáról. Különböző koncertekkel, kiállításokkal, városnéző sétákkal készülnek a szervezők, de a halálának pontos napján, október 30-án emlékkonferencia, koszorúzás is lesz, majd gálaestet rendeznek. Eger tehát összefogott, hogy méltó módon megemlékezzenek az íróról.

Mindezekhez csatlakoztak a borászok is. Az Egri Bikavér Lovagrend elnöke, dr. Lőrincz György borász a Hírlapnak elmondta, emlékborok készülnek el.

– Eger és a borvidék egyik kiemelkedő eseménye ebben az esztendőben a Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójáról való megemlékezés. Ehhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Lovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára Egri Csillag Superior és Egri Bikavér Superior közösségi borok megalkotására hívta az egri borászokat – fogalmazott a lovagrend elnöke. Mint mondta, az egri borvidék két emblematikus borát szeretnék a nagyközönség figyelmébe ajánlani, összesen 1552 palackkal készítenek belőlük.

– A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 válogatott alapborokból született gazdag ízű, izgalmas, nagy egri fehérbor. Furmint, Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelű, Rajnai rizling, Királyleányka és Sauvignon blanc házasításából született. Ebből hatszáz palack készül. Bemutatását a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gálán tartják majd augusztus 13-án a Líceum dísztermében, itt lesz lehetőség először megkóstolni az Összefogás Bort – tette hozzá dr. Lőrincz György. – A rendezvényen, amelyen Áder János, korábbi köztársasági elnök is részt vesz, más értékes, díjazott bort is bemutatnak.

Az összefogás eredményeként megalkotott másik bor a Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021, amely egy izgalmas és szép évjárat kiemelkedő vörösbora. Mély, összetett és gazdag ízek jellemzik. Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, Pinot noir, Syrah és Turán fajták házasításából készült. Ebből 952 palack készül, s jelenleg is érlelődik a nyolcszáz liternyi nedű. A bemutatását 2023 tavaszára tervezik, a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gála részeként.

– Hatalmas öröm, s véleményem szerint történelmi jelentőségű ez a széles körű összefogás, amely a borászatokon is átível. A célunk az, hogy méltó módon emlékezzünk meg Gárdonyi Gézáról, s egyben köszönetet is mondjunk neki, a legendákért, amelyeket létrehozott, s a lelki tanításaiért – hangsúlyozta az elnök.

A hegyközségi tanács gondozásában megy végbe majd a folyamat, s a borok értékesítését egyébként nem kifejezetten üzletekben képzelik el, hanem bemutatást követően előjegyzésre lesz mód, s a helyi árveréseken, jótékonysági eseményeken lehet majd megvásárolni.

Ez a kezdeményezés egyben jótékonysági akció is, hiszen a borokból származó bevétel felét a Gárdonyi Géza Emlékház felújítására, másik felét pedig az egri borvidék marketingjére fordítják a szervezők.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!