Szertartás

2022.07.18. 15:37

Pálos misén áldották meg a családokat a pálosvörösmarti Mária parkban

A hétvégén ismét szentmisét tartottak a pálosvörösmarti Mária parkban.

Sz. Sz. I.

Hagyományosan július derekán tartják a pálos szentmisét Pálosvörösmart Mária parkjában. A szombati szabadtéri szertartást, amelyet minden évben a családokért ajánlanak fel, P. Vizi András márianosztrai perjel celebrálta. Homíliát Bátor Botond hargitafürdői elöljáró mondott. A szentmisén koncelebrált még Juhász Ferenc érseki helynök, a Miskolc-Mindszenti plébánia plébánosa, Borsos József pálos atya és Iváncsy Balázs helyi plébános. A szentmise végén Borsos József köszöntötte a családokat, akiket aztán a jelenlévő atyák egyenként áldásban részesítettek.

A pálosvörösmarti hagyományos szabadtéri szentmisét rendre nagy érdeklődés övezi, minden évben többszázan jelennek meg a szertartásokon. A szertartás gondolatisága mellett a környezet is magával ragadó. A nyugalmat sugárzó Mária park, a Mária út részeként pálos zarándokhely, egyben pihenési, feltöltődési lehetőséget is ad. Az ide érkező családok a hely adottságait kihasználva akár a füvön ülve hallgathatják a szertartást.

Kilenc évvel ezelőtt dr. Katona István püspök áldotta meg ezt a helyet, azon a településen, ahol évszázadokon át éltek és imádkoztak a pálos szerzetesek, és akiknek a szellemisége máig hat a környéken. Az ünnepi alkalom dátuma nem véletlen, hiszen Pálosvörösmart ma is látható temploma, a feljegyzések szerint, 1893. július 18-án készült el. A Mária park 2016 óta a Szellemi Kulturális Világörökség része, amit a Mária Út Egyesület pályázati forrásból létesített, együttműködve az akkori önkormányzattal. A park ma már kegyhelyként is jól ismert.

Címkék#hitélet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában