Múzeumok Éjszakája

2022.07.01. 11:30

Heves megyében is óriási sikert aratott a Múzeumok Éjszakája + fotók

Közel négyezren voltak kíváncsiak a Múzeumok Éjszakáján a Dobó István Vármúzeum programjaira.

Molnár Helga

Múzeumok Éjszakája az egri várban

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Nagy sikerrel, rekord részvétellel zajlott le az idei Múzeumok éjszakája. Hoppál Péter a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában elmondta, a szombati országos rendezvényt csaknem 330 ezren látogatták, kétszer annyian, mint a tavalyit.

– Több mint 430 intézményben összesen 2 ezer 500 aktivizáló program valósult meg országszerte június 25-én szombaton. Az intézményeknek sikerült megszólítaniuk az átlagembereket, átment az üzenet, hogy kulturálódni, múzeumba menni igenis jó – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. A Múzeumok éjszakáját, a közgyűjtemények országos rendezvénysorozatát huszadik alkalommal rendezték meg.

Hoppál Péter kiemelte: egyetlen este alatt 329 ezer 174-en léptek be a múzeumok rendezvényeire, ami kétszer annyi, mint a tavalyi 164 ezres látogatószám.

– A budapestiek a vidékieknél is nagyobb mértékben növelték a részvételüket az eseményen. Boldogok vagyunk, hogy a pandémia két éve után az intézmények országszerte tele voltak. A hazai közgyűjtemények arra törekednek, hogy a 21. századi ember számára próbáljanak vonzó szabadidő eltöltési alternatívát kínálni. A múzeumpedagógia eszköztára, illetve az interaktív kiállítások sora sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Az Európai Unióban GDP arányosan Magyarország költ legtöbbet kulturális célokra, és ebben ott van a múzeumok felújítása, valamint új létesítmények építése, amilyen például a Néprajzi Múzeum vagy a Magyar Zene Háza – mondta Hoppál Péter.

Heves megyében is népszerű volt a programsorozat. Közel négyezren voltak kíváncsiak a Múzeumok Éjszakáján a Dobó István Vármúzeum programjaira. A műsorfolyam már este fél 6-kor kezdetét vette és egészen 23 óráig várták az érdeklődőket az Egri várban, a Ziffer Sándor Galériában, a Gárdonyi Emlékházban és a Valide Szultána Fürdőromban.

– Kiállításainkat ezen az éjszakán kurátoraink bemutatói és előadásai színesítették, a családokat kisvitézi próbatétel, chanbara, kézműveskedés, népzenei és komolyzenei koncertek, táncbemutató és szakmai vezetések várták. Az Egri vár vitézei és az Egri Vitézlő Oskola tagjai a Kazamata rendszer aknafigyelő folyosóin kalauzolták a vendégeket. Idén sem maradhatott el az év legrövidebb éjszakája alkalmából emelt máglya meggyújtása, amit a Pavane Zászlóforgatóknak, az Egri vár vitézeinek és a Lobbanáspont tűzzsonglőreinek produkciói vezettek fel. A hamvadó máglyát a legbátrabbak át is ugorhatták, a Lajtha László Néptáncegyüttes táncházán – írták.

Gyöngyösön a Mátra Múzeumban a gyerekeket a játszótéren őslényhomokozó várta, de voltak kézműves foglalkozások is. Vezetéssel lehetett látogatni a gyűjteményeket, és egy időszakos kiállítás is nyílt Kővé vált óceán címmel. Sötétedés után éjszakai rovarmegfigyelésen, zseblámpás keresőjátékben, csillagászati távcsöves bemutatón lehetett részt venni, végül a Szent Iván éji tűzugrás várta a vállalkozó kedvűeket. A ferences műemlékkönyvtárban tíz év után ismét eredetiben volt látható az 560 éves Schöffer-Fust Biblia, amely Magyarország legrégebbi, nyomtatott szentírása. A Szent Bertalan templom kincstárát az érdeklődők vezetéssel ingyenesen megtekinthették, de látogatható volt a lapidárium is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában