Évadnyitó

2022.08.23. 13:07

Küzdelmes évad elé néznek az egri színházban, újratervezés szükséges

Gyászszünettel indult a Gárdonyi Géza Színház évadnyitó társulati ülése. Aggasztóak az anyagi gondok, a városvezetést senki sem képviselte.

M. H.

Topolánszky Tamás és Blaskó Balázs az évadnyitón

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A harminchatodik évad nyílt meg az egri Gárdonyi Géza Színházban. A társulati ülés egyperces néma csenddel kezdődött, hiszen Blaskó-Saárossy Zsófia rendezőasszisztens, dramaturg július 28-án hajnalban 38 éves korában elhunyt. Blaskó Balázs, a teátrum igazgatója köszönetet mondott az együttérző sorokért, virágokért, a koszorúkért.

A direktor ezt követően elmondta, úgy gondolták, a pandémiát leküzdötték, de szavai szerint sajnos nem éltek túl mindent.
– Feladatokat, nehézségeket ró ránk a kitört háború, az ennek nyomán kialakult energiaválság. Ezek a színház falai közé is begyűrűzik, hamarosan kiderül, milyen rezsikülönbözetet jelent ez számunkra – közölte.

Elhangzott, hosszú tanácskozást folytattak arról, mindezek mit jelentenek a teátrum számára.

– Szűken szabva is öt-hatszoros szorzót jelent, amely számunkra kigazdálkodhatatlan anyagi következményekkel jár. Ezek hatással lesznek az évadra, a foglalkoztatásra, a stúdióhasználatra, a nagyszínpadi játékrendre. Rákényszerültem, hogy újragondoljam az évadot – taglalta.

Szavai szerint az első feladat a túlélés. Mint mondta, olyan produkciókat hozott előrébb, melyek komoly pályázati forrásokkal rendelkeznek.
– Ezért a Bástyasétány 77 tervezett november 11-ei bemutatója helyett Gárdonyi Géza Isten rabjai művéből készült musicalt mutatjuk be. Ennek oka, hogy remélem, hogy a zenés darab viszonylag hosszú lejátszhatósága anyagi hozadékkal jár – húzta alá.

A stúdiószínpadon új bemutató nem lesz december 31-ig. Ami segítséget nyújt, hogy van két Páratlan Páros előadás, melyek készek, ezekkel tudnak bevételre szert tenni ráfordítás nélkül.

– Készülünk gyerekelőadásokkal is, de itt is sok a kérdőjel, sok olyan információ kering, hogy az oktatási tárca készül az őszi szünet után átállnak online oktatásra. Erőteljesen lecsökkent nézőszámmal kell számolnunk, de van egy mentőterv, a Szaffit tennénk újra bérletbe. Több önmentő takarékossági megoldásunk van tehát – tette hozzá. Jó hírként közölte, hogy a bérek garantáltak, az egyéb produkciókra fordítható keret és a rezsikeret viszont kérdéses.

– Vártam, hogy Minczér Gábor alpolgármester megjelenik a fenntartónk részéről, hiszen szükségünk volna iránymutatásra. Jó lenne tudni, hogy a kormányzat és a fenntartó önkormányzatok közötti megállapodások mit tehetnek lehetővé – húzta alá.

Hangsúlyozta, az évad a túlélésről szól. Ezen a ponton a közönséghez fordulva elmondta, számítanak a nézőkre, a bérletvásárlókra.
– A színházra, a kultúrára, a közös értékek fenntartására van szükség. Jöjjenek, váltság meg, újítsák meg bérleteiket! Ez nekünk az éltető erő. Minél több bérletet vásárolnak, annál több bizalmat fektetnek belénk, a jövőbe – emelte ki. Ígéretet tett arra, hogy folytatjuk a munkájukat, mindent megtesznek, amit lehet. Mindent elkövetnek azért, hogy a legmagasabb színvonalon szolgálják ki a nézőket.

Ezek után vázolta az évad rendjét. Először Csehov Sirály című tragikomédiáját Blaskó Balázs rendezésében október 7-én mutatják be. Ezt követi Baráth Zoltán rendezésében a Hiszi a piszi kapitány vagy a Szaffi, majd Moravetz Levente állítja színpadra Gárdonyi Géza Isten rabjait. Következik a Janika vígjáték Frigyesi András rendezésben, majd Bal Józsefében a Bástyasétány 77 operett. Kérdéses a Kérem a következőt, dr. Bubó mesejáték bemutatója. Nagyszínpadi táncfantázia, a Szerelem című, majd az Aranyrandevú romantikus retro-komédia zárja a sort.
– Minden a költségvetésünk alakulásától függ – emelte ki.

Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője öt új tagot köszöntött, majd elmondta, a szezon a XI. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivállal indul, melyet szeptember 21-e és 25-e között rendeznek meg. 

Blaskó Balázs hozzátette, Gárdonyi halálának századik évfordulójára, október 30-ára emlékműsorral készülnek, emellett a tervek szerint a névadójuk neve a teátrum homlokzatán is megjelenik majd. Hozzátette, hazánk rendezi a 2023-as Színházi Olimpiát, melynek lényege, hogy központi költségvetésből a résztvevők egy külföldi és határon túli magyar színházat hívhatnak meg. Mint mondta, felvették a kapcsolatot a Grazi Operával, akik egy táncprodukcióval jönnének. Valamint a kassai Thália Színház előadásában A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabot szeretnék vendégül látni. Végül a teátrum igazgatója hivatalosan is megnyitotta az évadot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!