Csillagászat

2022.08.14. 07:39

Ragyogó tűzgömbök suhantak idén is a Bükk fölött

A Magyar Tűzgömbkamera Hálózat ( MTH ) által megfigyelt fényesebb, érdekesebb meteorok, tűzgömbök következnek cikkünkben, amelyeket a Bükkben elhelyezett megfigyelőállomás is rögzített.

HEOL

A május 15-én megfigyelt tűzgömböt a bükki állomás rögzítette

Forrás: meteoritok.org

A cikkben inden időadat UT greenwichi világidőben van megadva, ( Magyarországon ehhez a nyári időszámításnál +2 órát, egyébként +1 órát kell hozzáadni, hogy a magyar helyi időt kapjuk). A fényességeket a csillagászatban szokásos magnitúdóban adtuk meg - írta a Magyar Meteoritikai Társaság honlapján.

2022-ben az alábbi tűzgömbök szelték át az eget szűkebb hazánk kameráinak látóterében:

augusztus 12-13: Érdekesség, hogy a 12-én 22óra 53 perckor az AMS92 jelű bükki állomás rögzítette a SpaceX Falcon9 rakéta második fokozatának pályamanőverét, ez tehát a felvételeken nem tűzgömb.

Forrás: meteoritok.org

Augusztus 8-án rögzítette a bükki kamera ezt a robbanó tűzgömböt:

Forrás: meteoritok.org

Június 22-én egyszer robbanó, távoli, zöldszínű és nyomot hagyó tűzgömb szelte át az eget. A felhős idő ellenére több állomás is rögzítette, a kép a bükki állomás északnyugatra néző kamerájának felvétele. Anyaga valószínűleg elégett.

Forrás: meteoritok.org

Június 18-án egyenletesen fényesedő majd halványodó, lassú fehér fényes hajnali meteor látható a bükki északra néző kamera felvételén (talán nem érte el a tűzgömb fényességet). Anyaga valószínűleg teljesen elégett.

Forrás: meteoritok.org

Május 16-án a bükki kamera egyenletesen fényesedő, kétszer robbanó, fokozatosan halványuló fehér tűzgömböt észlelt.

Forrás: meteoritok.org

A további tűzgömbökért látogassa meg a Magyar Meteoritikai Társaság honlapját, ahol szebbnél szebb képekben lehet gyönyörködni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában