Előadások

2022.09.28. 21:00

A zenéről is szólt idén az Eszterházy Film- és Médianapok

Ennio Morricone első számú tanítványa, Alessandro de Rosa zeneszerző is tarott előadást.

M. H.

Az Uránia Moziban tartották az előadásokat

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Megnyitották kedden a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet által szervezett X. Eszterházy Film- és Médianapok kétnapos programsorozatát – írja az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem honlapján. A hallgatók és oktatók a köszöntő gondolatokat követően a filmzene nagymestere, Ennio Morricone első számú tanítványa, Alessandro de Rosa zeneszerző előadását hallhatták arról, hogy miért emlékezetesek a jó filmzenék.

A megnyitót követően Bollók Csaba filmrendező, főiskolai docens bemutatta a Milánóból érkezett Alessandro de Rosa zeneszerzőt, aki Morricone munkásságának kutatója. Az alkotó, aki nem először jár az Eszterházyn, 2016-ban közös könyvet jelentetett meg mentorával a zene mibenlétéről és a filmzenéről. Mint a művész kifejtette, a zene minden hangjának, harmóniáinak is van jelentése, de a csendnek is fontos szerepe van egy olyan társadalomban, amely nem akar elcsendesedni. Ha egy-egy szerzemény elcsendesedik, kiteljesedik a figyelem, hallani a legapróbb hangokat, zajokat, a környező tevékenységeket, az élővilág addig nem érzékelt részeit.

Az egyetemre látogatott Dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező művész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, aki filmkülönlegességekben gazdag előadást tart a hallgatóknak a dokumentumfilmezés műhelytitkairól.

Vendégelőadóként szólt a hallgatókhoz a nemzetközi hírű, Svédországban élő operatőr-művész, Borbás István, aki a kultikus svéd rendező, Roy Andersson egykori állandó munkatársa. Izgalmas vetítési programmal érkezett Egerbe Marko Milićević, a belgrádi Kinoskop Fesztivál alapító-igazgatója, és egy workshop keretében mutatja be a fesztivál működését, valamint díjnyertes filmjeit. Az Eszterházy Film- és Médianapok közösségi programnak szánták egyben, így a résztvevők egy nívós borbemutató keretében megízlelhették az egyetemi pincészet nedűit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában