Rendezvény

2022.09.08. 13:40

Egri Bikavér borgasztronómiai napok: új rendezvénysorozattal ünnepelnek a megyeszékhelyen

Több napos rendezvénysorozattal ünneplik meg az egri bikavért.

M. H.

Több napon át tisztelegnek majd az egri bor zászlóshajója előtt

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egri Bikavér Ünnepi Napok Gárdonyi 100 évében rendezvénysorozattal tisztelegnek a borvidék zászlóshajója előtt Egerben október 18-a és 29-e között. Dr. Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöke a szervezők részéről elmondta, idén minden megszokott boros eseményt sikeresen megtartottak, ám az őszi időszakban évek óta az hiányzott az egri bortermelés értékeit bemutató rendezvény.

– Idén nem, hogy egy programmal, hanem egy egész rendezvénysorozattal készülünk. Ősszel már egyre több vörösbort kóstolnak a borszeretők, így mi is ekkorra terveztük az Egri bikavér bormárka népszerűsítését. Októberben ünnepeljük az Egri bikavért, a borvidék elsőszámú borát. Törekszünk arra, hogy a bor méltóságához megfelelő rendezvényekkel rukkoljunk elő. A szervezésben és a lebonyolításban számos, az egri bor értékeit képviselő civil szervezet vesz részt az Egri borvidék Hegyközségi Tanácsának koordinálásában. Az Egri Borút Egyesület mellett az Egri Bikavér lovagrend, a Szépasszonyvölgyi vendégvárók, az Egri Kistőkések, a helyi borbarát hölgyek és az Egri Borműhely egyaránt az esemény mellet állnak. Nagyon köszönjük a városnak és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemnek a támogatását és segítségét – mondta dr. Lőrincz György.

Október 18-án lesz a megnyitó, ez az Egri Bikavér Napja, melyet közös koccintással és Egri bikavér befalazással ünnepelnek, s ezt borlovagavatás kíséri. A borász kiemelte, gőzerővel dolgoznak az eseménysorozaton. Október 18-a és 29-e között az Egri Bikavérhez kötődő borgasztronómiai napok alatt felkérik a megyeszékhelyt éttermeit, hogy az ünnepi napok alatt hangsúlyosan képviseljék az említett vörös küvét az ajánlataikban és a borlapokon. Az egész ünnepi időszak során igyekeznek hangulatba hozni az egész várost.

Gálaestet is rendeznek a Líceumban október 21-én, ahol először, országos hírű étteremként a Macok bisztró főz majd a superior és grand superior Egri bikavérekhez. Ezen az ünnepi esten az összes résztvevő egri termelő borát meg lehet majd kóstolni sétáló kóstoló keretében. A gálán újdonságként, a világon először három kategóriában osztják ki az Egri Bikavéréért Díjat, melyet éttermek, borboltok és borkereskedők vehetnek át. Az estre érkezők az világszintű gasztronómiai élmények mellet illusztris vendégekkel is találkozhatnak majd a résztvevők.

Szintén a Líceum patinás épületében rendezik meg az Egri Bikavér Nagykóstolót október 29-én, ahol a remények szerint bortermelők sokasága kínálja majd a borait. A Szépasszonyvölgy sem marad ki a rendezvénysorozatból, ott október 22-én borongolóra invitálnak a szervezők. Az itteni pincék hangsúlyosan a borvidék zászlóshajójának számító vörösbor bemutatására koncentrálnak majd, de színesítik a programot különböző műsorok és különleges attrakciók is.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok Gárdonyi 100 évében programsorozat keretében október 22-én az Egri Borműhely szervezésében kóstoló és „en primeur” bemutató is lesz a Bolyki-völgyben. Oda a borvidék valamennyi Egri bikavért készítő termelőjét meginvitálják. A rendezvény különlegessége, hogy az új, 2021 évjáratú superior és grand superior Egri bikavér borok előkóstoltatása történik és ezzel párhuzamosan az aktuális évjáratok bemutatása. Ezen kívül mesterkurzusokkal is színesítik az eseményt, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában