Kultúra

2022.09.06. 19:43

Helyi alkotók munkáit állították ki a hevesi művelődési központban

A Hevesi Kulturális Központ Művelődési Központ Tagintézménye Balogh Margó intézményvezető-szakkörvezető iránymutatásai alapján, kezdő hagyományápoló, kézműves szakköröket indított.

M. H.

Forrás: Beküldött

– A művelődési központ szívügye a magyar és a helyi hagyományok ápolása, hiszen fontos cél, hogy a felnövekvő nemzedék s a helyi lakosság megismerje gyökereit, átörökítse népi hagyományait – mutatott rá az intézményvezető.

Halassy Csilla alkotóművész vezetésével szerdánként, a nemezelő szakkör tagjai egy igazi ősi mesterséget, a nemezelést sajátíthatták el a délutáni foglalkozásokon. A közösség megismerkedhetett a különleges, hagyományos technikákkal. Az elkészült dekoratív tárgyakban egyszerre ötvöződött a múlt és jelen. A vesszőfonók a csütörtöki napokon alkothattak, amikor is a hagyományápoló kézműves mesterség fortélyait gyakorolhatták Palla Márta népi-kismesterség oktató segítségével. Megtanulhatták az ünnepeinkhez, népszokásainkhoz kötődő tárgyalkotást, a fonott eszközök szerepét, helyét a kultúránkban.

A mézeskalács készítő szakkörön a résztvevők heti rendszerességgel sajátíthatták el a mézeskalács készítés és díszítés fortélyait. Elsősorban a hagyományos ünnepeinkhez kötődő figurákat sütöttek.
– A kézműves-hagyományokat ápoló alkotók munkáiból létrejövő kiállítás megnyitójára, augusztus végén került sor. A résztvevők örömmel vitatták meg egymás között a munkafolyamat szépségeit, a technikák, a díszítőművészet rejtelmeit, s megbeszéltük a szeptembertől tovább működő csoportfoglalkozások részleteit – tájékoztatott Balogh Margó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!