Kiállítás

2022.09.30. 15:23

Leképezések címmel tárlat nyílik szombaton a Kepesben

Tíz évvel ezelőtt, 2012-ben nyílt meg Egerben a Kepes Intézet a Párizsban élő Vera Molnar eddigi legnagyobb szabású hazai tárlatával. A 98 éves magyar származású, világhírű francia művész ma is alkot, legújabb munkáiból Október 1-jén 16 órakor nyílik kiállítás a Kepesben.

V. J.

Kiállítás a Kepes Intézetben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Leképezések címmel szombaton nyíló tárlat anyaga az ugyancsak Franciaországban élő Laszlo Horvath fotóművész képeivel válik teljessé. 

Vera Molnar 75 éve él Párizsban, műveivel hazai kiállítóterekben is gyakran találkozhattunk, például a MODEM, a Szépművészeti Múzeum, vagy a Ludwig Múzeum jóvoltából, és az idei Velencei Biennálé központi kiállításán - magyar származású művészként, a New York-i Agnes Denes mellett - az ő munkái is szerepeltek. A komputerművészet úttörőjeként számon tartott Vera Molnar ma már a kortárs magyar művészek eladási listáján a legkeresettebbek között foglal helyet.

Laszlo Horvath dokumentumfilm-rendező, fotográfus 45 éve él Párizsban. 2010-ben vásárolt egy fényképezőgépet, és azóta művészeti aktivitásának legfontosabb részét a fotográfia jelenti. A Franciaországban nyílt kiállításai után a magyar közönség is láthatta képeit Budapesten a Fugában, majd idén júliusban közösen állítottak ki Molnár Verával Zürichben, és most itt, Egerben is. 

Laszlo Horvath képein ikonikus francia épületek terei jelennek meg új, szokatlan látásmódban. A művész az épületetek részleteit, azok szépségét fedezi fel, megmutatva azt, hogy a körülöttünk lévő világ részleteinek meglátása, bemutatása milyen jelentős művészi lehetőségeket hordoz magában. Vera Molnar így nyilatkozott a fotóművészről:

– Abban a kiváltságban volt részem, hogy szemtanúja lehettem ennek a szenvedélynek a keletkezésénél. Amikor 27 évvel ezelőtt megismerkedtem vele, filmrendező volt. André Kertészről készülő filmen dolgozott. Hétről hétre láttam, hogyan szabadult meg a túl soktól, a fölöslegestől, az anekdotikustól. Ennek a metamorfózisnak a szemtanújaként megváltozott a világról alkotott elképzelésem. Most előfordul velem, hogy a természetben Horváthként látom a dolgokat – mondta.

Ez a kiállítás nem csupán a kettejük találkozásáról szól, hanem egy-egy szempontból értelmezi is mindkét művész életművét. Laszlo Horvath egymás mellé rendezett fotói a rendet és a festőiséget konfrontálják a modernista építészet megkerülhetetlen főműveit szemlélve. A 98 éves, ma is naponta megújulva alkotó Vera Molnartól tőle szokatlan műfajból mutathatunk be új műveket: idén tavasszal készült poétikus fotogramokat. Más szempontból is meglepetés a mostani tárlat. Ahogy a 2020-as Velencei Biennále egyik főszereplőjeként az üvegművészettel, a plasztikus alakítással találkozó művészként ismerhettük meg Vera Molnart, itt most Egerben a szigorú, geometrikus formákkal dolgozó alkotó rajzi-festői érzékenységére csodálkozhatunk rá.

A kiállítást megnyitja: Bán András és Kincses Károly kurátor. Az eseményen részt vesz a hazalátogató Laszlo Horvath fotóművész is.

A tárlat 2022. december 31-ig látható a Kepes Intézetben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában