Borünnep

2022.10.10. 13:53

A legszebb egri bikavéreket kóstolhatjuk majd az ünnepi napokon

Méltó módon ünneplik meg az egri borvidék zászlóshajóját.

M. H.

Nagyszabású bikavérünnepre készülnek az egyetem és az egri borászok – jelentették be a hétfői sajtótájékoztatón

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. Idén pedig új időszámítás kezdődik azzal, hogy megújítják a borvidék kiemelt borának nevét viselő rendezvényt. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozatot október 18-a és 29-e között rendezik meg. A hat önálló esemény több egri helyszínen mutatja meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől a gálavacsorán át a sétáló kóstolókig – erről beszéltek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektora köszöntőjében elmondta, az intézmény elkötelezett a minőségi bortermelés és borkultúra, s különösen az egri borok ügye mellett.
– Az EKKE kutatói a kárpát-medencei szőlő-bor ágazat fenntarthatóságát szolgáló, nemzetközi szinten is elismert, kiemelt jelentőségű tudományos munkát végeznek, az egyetemi borászatunk pedig az Egri Borműhely aktív tagja, s így az egri borünnepek állandó résztvevője. Az egyetem számára éppen ezért nagy megtiszteltetés és különösen fontos, hogy az Eszterházy püspök által épített patinás Líceumban adhatunk helyet a megújuló borünnep két fontos eseményének és több alkalommal is megmutathatjuk a borkedvelőknek superior tételünket a Bikavér Ünnepi Napok programjain – hangsúlyozta.

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László elmondta, hosszas gondolkodás előzte meg a szervezést. Szakítottak az elmúlt évek sátras rendezésével, s a programsorozat méltóságteljesebb lesz, csak a bikavérről szól majd. Gál Tibor, az Egri Borműhely alelnöke hozzátette, a borvidéket a világ legkomolyabbjai közé szeretnék emelni, ehhez kapcsolódik a rendezvény, amely az egri boros események legexluzívabbika lesz. Két programelemet emelt ki. Az egyik az október 22-ei Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur nevet viselő sétálókóstoló, amely a piaci megjelenés előtt kínál betekintést az igen ígéretes, 2021-es évjárat bikavéreinek világába.
– A rendezvénysorozat október 18-án az Egri Bikavér Napjával indul, amikor ünnepélyes keretek között egri bikavérrel töltött palackokat falazunk be az egri várba a helyi borászok, majd egy szimbolikus időpontban, az 1552-es ostromra emlékezve, 15 óra 52-kor bikavérrel koccintunk a helyszínre érkező borkedvelőkkel. Harminc év múlva vesszük ki a falból a palackokat, s visszajuttatunk egyet-egyet a borászok családjának – részletezte.

Dr. Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke ismertette a további programelemeket. Október 21-én rendezik meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem emblematikus épületében, a Líceumban az Egri Bikavér Gálaestet. A nagyszabású presztízsrendezvény középpontjában a négyfogásos, bikavérre hangolt ünnepi vacsora áll, amelyet a Macok Bisztró készít el, a Gundel-díjat elnyert séf, Macsinka János vezetésével. A vendégek a vacsora mellett az egyetemi házban számos pincészet superior bikavéreit ízlelhetik meg. Az ünnepi eseményen adják át az Egri Bikavérért-díjat, melyet az a gasztronómiában, borkereskedelemben dolgozó szakember vehet át, aki munkájával kiemelkedően támogatta az egri bikavér ügyét. Ugyanezen a napon délelőtt felavatják az Egri Bikavér Parkot a Szépasszony-völgyben.

– Október 22-én a borkóstoló mellett délelőtt indul és estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben. A város hangulatos bornegyedének pincéi kínálnak tematikus programot az oda látogatóknak – tette hozzá.

Macsinka János a tájékoztatón az ünnepi napok borgasztronómiai részéről beszélt. Mint mondta, az egri bor és a gasztronómia kéz a kézben járnak, összekapcsolódnak, így lesz ez október 18-tól 29-ig. Az egri éttermek a kiválasztott bikavérek mellé készítenek étkeket, ezeket lehet megkóstolni, elfogyasztani.
– A gálaesten is minden a bikavérről szól. A régió nyersanyagaiból állítottuk össze a menüt – közölte.

Elhangzott, az egri hungarikumra épülő gasztronómiai rendezvénysorozat központi eseménye az Egri Bikavér Nagykóstoló, melyet október 29-én rendeznek meg. A sétálókóstolónak a Líceum díszterme ad otthont, ahol a helyi bortermelők személyesen mutatják be a nagyközönségnek a pincészet legszebb bikavéreit, ezzel lezárva az ünnepi napokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!