Gárdonyi 100

2022.10.29. 15:41

Gárdonyi, az elvonuló zseni, ingyenes gálaesttel emlékeznek rá a nevét viselő színházban

A Gárdonyi 100 Emlékév egyik kiemelt eseménye a Gárdonyi Ünnep, melynek záró programja a Gárdonyi Géza Színház és annak tánctagozata a GG Tánc Eger, valamit az Egri Szimfonikus Zenekar által közösen szervezett gálaest. A műsorról Fehér István színművészt, és Szabó Sipos Máté karmestert kérdeztük.

Vass Judit

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Milyen koncepció alapján állt össze a műsor? 

Fehér István: - Az volt az elképzelésem, hogy az egyik legszeretettebb szerzőnktől minél többféle művet mutassak meg, mert legtöbben főképp regényíróként ismerik. A publicisztikái, önéletírásai humánummal, harcos kiállással teli anyagok. Az is fontos szempont volt, hogy írásain keresztül megmutassam a zenéhez, a nőkhöz, a színházhoz való viszonyát, Dankó Pistával való barátságát. Sok témáról elég bírálóan, kritikusan írt, de kritikái jobbító szándékkal születtek. A műsor első részében a prózai írások mellett Gárdonyi-versek is hallhatók, az egyeztetett művek kapcsán Szabó Sipos Máté karmester állította össze a zenei anyagot. A második részben a GG Tánc Eger Hosszúhajú veszedelem című előadásából láthat részleteteket a közönség - árulta el. 

Szabó Sipos Máté: - Elsősorban Gárdonyinak a zenéhez való viszonyát kerestem az írásaiban. A felcsendülő zeneművekben felidézzük azt a kort is, amelyben élt, azokat a zeneszerzőket, műveket, melyeket szeretett. Fehér Istvánnal arra törekedtünk, hogy körbejárjuk az író személyiségét, felelevenítve a személyes élettörténeteit, a verseiben tükröződő magányos, elvonuló zseni alakját, a tanítót, a közéleti embert egyaránt. Ebben a korban a dalnak nagyon fontos szerepe volt, a nemzeti érzület ebben a műfajban nyilvánult meg leginkább. Műsorunkat épp ezért A dal keletkezésével kezdjük, ehhez kapcsolódik Mosonyi Mihály Ünnepi zenéje. Egy gyermekkori szerelmi történet felidézése után egy Káldy Gyula által feldolgozott művet, a Lavotta első szerelmét játsszuk el. Káldy Gyula egyébként annak a híres asztaltársaságnak volt tagja a szegedi Hungária Kávéházban, melynek Gárdonyi és Dankó Pista is.

Az író nagyon tisztelte többek között Liszt Ferencet, Erkelt és Bachot, így e zeneszerzők műveiből is válogattam. Liszt Ferencet egyrészt az Orpheusz című szimfonikus költeménnyel idézzük fel, másrészt A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költemény első tételével, mely a transzendencia irányába mutató Feljebb! című Gárdonyi-vershez kapcsolódik. A Magyar Kritikus, még a Teremtést is fanyalogva szemlélő szarkasztikus hangjának ellenpontjaként pedig Bach A bárányok boldogan legelnek kezdetű korálját játsszuk el. 

Az író közéleti, politikus hangja tanítóként elég erősen megjelent írásaiban, ezt a lelkesült hangulatot érzékeltetjük Erkel Ferenc Hunyadi László című művének nyitányával. Gárdonyi jó barátja volt a nótaszerző Dankó Pista. Ennek a barátságnak az emlékére hangzik el három nóta, melyből kettőnek Gárdonyi, egynek Pósa Lajos írta a szövegét. Az est végén a zenekar eljátssza a Mily ragyogó fény és a Fel nagy örömre! kezdetű gyönyörű karácsonyi énekeket is. Gárdonyi több hangszeren, többek között cimbalmon és hegedűn is muzsikált. Koncertünkön vendégünk lesz Vörös Tamás, aki cimbalmon játszik, valamint Báder Ernő prímás és Budai Beatrix nótaénekes - összegezte a karmester. 

Az ingyenes gálaest október 30-án, vasárnap este 18 órától várja a közönséget a Gárdonyi Géza Színházban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában