Tárlat

2022.11.05. 11:30

Bukta Imre 70: a Mezőszemerén élő művész újabb nagy durranásra készül a fővárosban

Műveljük kertjeinket! – Egyedülálló Bukta Imre kiállítás nyílik a budapesti Godot Kortárs Művészeti Intézetben.

G. R.

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

November 27-én nyílik meg a nagyközönség előtt a kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi viszonylatban is jelentős mesterének, Bukta Imrének kiállítása, Műveljük kertjeinket! címmel, írja honlapján a Godot Kortárs Művészeti Intézet. A Mezőszemerén élő művész születésének 70. évfordulója alkalmából létrejött tárlaton kizárólag új művek jelennek meg, varázslatos vizuális elemekkel teljessé téve az élményt. A kivételes művészeti esemény több mint 1000 négyzeetméteren, a Godot Kortárs Művészeti Intézet óbudai, négyszintes kiállítóterében látogatható jövő tavaszig. 

Utoljára 10 éve, 2012-ben jelentkezett hasonló jelentőségű kiállítással a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő jelentőségű alkotója, Bukta Imre. Az akkori, műcsarnokbeli  eseményt nagy érdeklődéssel várta a szakmai közvélemény, de a nagyközönség számára is kihagyhatatlannak bizonyult: azóta sem akadt olyan kortárs kiállítás Magyarországon, melyre több látogató lett volna kíváncsi. Az akkori tárlatnyitó után portálunk is készített interjút a művésszel.  Akkor így vallott: Mindenkinek van egy képe Magyarországról. Én az enyémet mutatom meg. Nagyon jól kifejezi azt, amit gondolok erről, az a pár mondat, amit Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója mondott a megnyitón: „..létezik egy másik Magyarország, amelyről alig tud valamit a nagyvilág, amely ritkán ad témát a bulvármédiának, amelyet a külföldiek közül kevesen fedeznek fel, sőt, amire mi, itt élő magyarok sem szoktunk figyelni. Talán azért, mert anakronisztikus. Régi értékek, régi hitek éltetik – de mai gondok gyötrik. Bukta Imre művészete erről a másik Magyarországról szól. Arról a bizonyosságról, amit a föld szaga jelent... A Másik Magyarország című kiállítás témája a hazaszeretet....”

Miért számít különlegesnek a most készülő Bukta Imre kiállítás Magyarországon? Egyik ok lehet, hogy a Godot Intézet egy olyan időszakban vállalkozik egy méreteiben is kiemelkedő tárlatra, amikor a rezsiválság miatt a hazai kiállítóterek többsége ideiglenesen bezárásra kényszerül, hívja fel a figyelmet a Godot. De főként művészeti szempontból kiemelkedő az esemény: egyrészt a műalkotások magas esztétikai színvonala miatt, és azért is, mert a tárlatnak aktuálisan fontos a mondanivalója. Az alkotások kifejezetten erre a projektre készültek, több mint félszáz táblaképet festett a tárlatra az idén hetvenéves művész és számos olyan új installációt hozott létre, amelyet kizárólag ezen a kiállításon lehet megtekinteni – a nyugat-európai és amerikai gyakorlatnak megfelelően egyedileg épített terekben, ahogyan az tíz évvel ezelőtt a Műcsarnokban is történt.

A november végén nyíló Bukta Imre tárlat szintén Heves megyei kötődésű kurátora, Gulyás Gábor a portálnak elmondta, hogy a tárlat egységei által érintett témák minden bizonnyal sokaknak fontosak: „mit jelent ma a vidékiség tapasztalata, a természethez való viszony, hogyan élhető meg a szakralitás, miképpen mennek veszendőbe értékek, miből fakadnak az otthon megtalálásának nehézségei, hogyan nézhetünk szembe az elmúlással, miért oly fontos az ember számára az alkotás, a teremtő munka. Bukta Imre művei ezekre a kérdésekre a magas művészet eszközeivel reflektálnak, árnyalt és gazdag jelentésrétegeket teremtve” –  emelte ki a kurátor.

A kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi perspektívában is jelentős mestere egy Heves megyei faluban, Mezőszemerén él és alkot. Bukta Imre (1952) többször szerepelt a Velencei Biennálén, kiállított a São Pauloi Biennálén, láthatták a műveit – többek között – a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, a szentendrei MűvészetMalomban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Muzeumban, a lundi Kunsthallban, a pekingi Millenium Múzeumban. Az első életműkiállítását a debreceni MODEM rendezte 2008-ban. Eddigi legnagyobb tárlata 2012 novemberében nyílt meg a Műcsarnokban. A mostani tárlat arra a kivételesen sikeres projektre is reflektál; mindkettő rendezője ugyanaz a művészeti szakember: Gulyás Gábor filozófus, esztéta, a Modem, a Műcsarnok és a Ferenczy Múzeumi Centrum egykori igazgatója, jelenleg független kurátor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában