Konferencia

2022.11.22. 15:22

Remetékről, freskókról, köztéri szobrokról derültek ki érdekességek a gyöngyösi ferences könyvtárban

A kutatók egyházi kulturális és művészeti értékeket mutattak be előadásaik során.

Sz. Sz. I.

Forrás: Czimer Tamas/ Heves Megyei Hírlap

Műhelykonferenciát rendezett a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából kedden a gyöngyösi ferences rendház könyvtárában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Miskolci Területi Bizottsága (MAB) Művészettörténeti Munkabizottsága. A nap során a résztvevők Ferencz Beatrix könyvtáros kalauzolásával megismerkedhettek a gyöngyösi ferencesek művészeti és kulturális örökségével, bejárva a rendház épületét.

Ezt követően a MTA MAB munkabizottsága tagjainak recens kutatásairól hangzottak el előadások. Lipp Mónika a szent remeték XVIII. századi magyarországi ábrázolásairól beszélt, utána Köves-Kárai Petra a jászdózsai plébániatemplom XVIII. századi freskóján látható Szent Mihály főangyal megjelenése a Garganoi hegyen témájú egyedülálló ikonográfiáról tartott előadást. Szilasi Ágota az egri zsinagógákkal ismetette meg a résztvevőket, majd Vámosi Katalin a Miskolc-Alsóvárosi római katolikus plébánia épület XIX. századi bővítését foglalta össze. Shah Gabriella a száz éve város Salgótarján köztéri szobrairól értekezett, végül Gyulai Éva előadása a szendrői Loreto-oltárról és a lipstini-selyebi Tiszta családról szólt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!