Zeneművészet

2022.11.21. 07:50

Sikert aratott az Egri Kamaraopera Fesztivál idén is

Nemrégiben zajlott az Egri Kamaraopera Fesztivál. Sikerének titka nagyon egyszerű: az igényesség és a különlegesség. Az elmúlt 10 év alatt, mióta ez a fesztivál él, a közönség felismerte, hogy ezen a programsorozaton ez a két jelző állandó: igényes és különleges programot kapnak.

Vass Judit

Egy másik Róma című előadás az egri fesztiválon

Forrás: Vozáry Róbert

Amikor 10 évvel ezelőtt az Egri Kamaraopera Fesztivált megálmodta Szabó Sipos Máté, az egri szimfonikusok karmestere, sokan kételkedtek abban, van-e a létjogosultsága egy kisvárosban, nem turisztikai szezonban elindított olyan programsorozatnak, mely egy bizonyos rétegműfajt képvisel. És lett. Ehhez viszont kellettek azok személyek, intézményvezetők, akik hittek ebben, és a program mellé álltak: Offenbächer Ferenc, a Kepes Intézet igazgatója, Gulyás László, az Egri Szimfonikus Zenekar ügyvezetője, dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem korábbi rektora, és Szőke István, az Agria Park igazgatója. 

Az opera műfajától kissé ódzkodók is olyan előadásokat, koncerteket láthattak, mely közelebb hozták őket a műfajhoz. Az elmúlt tíz évben színházi előadás, képzőművészeti kiállítás, gyerekdarabok, kortárs bemutató, barokk opera, flashmob, gasztropera egyaránt helyet kapott a kínálatban. 

Idén kisebb költségvetésből valósult meg a fesztivál, de a 2022. november 11. és 13. között, három nap alatt öt előadást élvezhetett a közönség. A programsorozat Patrick Süskind német író A nagybőgő című darabjával indult. Az író nevét sokan talán A parfüm – Egy gyilkos története című, 1985-ben megjelent regénye kapcsán ismerik, amely hatalmas nemzetközi sikert hozott az író számára. A nagybőgő című színdarabja - melyben humorral és iróniával ábrázol egy félresiklott életet - 1981-ben keletkezett, és azóta számos színpadon kelt életre. A magyar közönség Darvas Iván legendás alakításán keresztül ismerhette meg a darabot, melyet most egy fiatal színész, Klem Viktor előadásában láthattunk. 

Másnap egy Verdi-dallamokból összeállított operagálával várta közönségét az Egri Szimfonikus Zenekar Szabó Sipos Máté karmester vezényletével. Az esten fellépett Kálmándy Mihály Kossuth-díjas operaénekes, a csodálatos hangú Bakonyi Anikó operaénekes és az Egerben már többször fellépő Domoszlai Sándor is. 

A vasárnap meglehetősen tartalmas és izgalmas nap volt, hiszen a Főegyházmegyei Könyvtárba a Savaria Barokk Zenekar ezúttal G. F. Händel: Terpsicore című táncoperáját hozta el, majd a Harlekin Bábszínház Kukorica János vitéz avagy egy ősbemutató rejtélyei című daljáték persziflázsát láthattuk. A fesztivált az Egy másik Róma című kamaramű zárta, melyet a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva komponált Dobri Dániel, összekötő szövegként Lengyel Balázs Két Róma című esszéjének részleteit felhasználva. 

A fesztivál a 10 év alatt bevonzotta értő közönségét. A szervezők célja továbbra is ugyanaz: igényes és különleges programokkal közelebb vinni az operát mindenkihez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában