Világsiker

2022.11.21. 14:05

Szenzációs eredmény: a világ második legjobb Legorobot építői a hevesi hatodikosok + fotók, videó

Dicsőséget hoztak a megyébe.

M. H.

A világbajnokság hevesi hősei

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szenzációs eredményt ért el a Hevesi Körzeti Általános Iskola AREA5 nevű csapata, ugyanis november 17-e és 19-e között Dortmundban megrendezett World Robot Olimpiad (WRO) világbajnokságán második helyezést ért el Robotmission Elementary kategóriában. A körzetis csapat tagjai Balassa Dávid, Kis Balázs és Magyar Zoltán Nimród voltak, felkészítőjük Simon Zoltán a Körzeti Általános Iskola tanára volt. Őket köszöntötték hétfőn délután az iskolában.

A csapatot vastaps fogadta a tornateremben, majd először Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője üdvözölte őket. Mint mondta, ma az egész ország rájuk figyel, s büszke.
– Kívánom, hogy maradjon meg ez a kreatív gondolkodás, az összetartás. Büszkék vagyunk rátok, már most sokkal többet tettetek, mint sokan mások. Maradjon meg bennetek az erő – hangsúlyozta.

Sveiczer Sándor polgármester csatlakozott az elhangzottakhoz, mint mondta, maga is körzetis diák volt, így még büszkébb a fiatalokra.
– Dicsőséget hoztatok a városnak, az országnak, fantasztikus eredményt értetek el – húzta alá.

Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója is azt emelte ki, micsoda dicsőséget hoztak haza a gyerekek. 
– Hatodikosokként, Hevesről indulva elhitetik velünk, hogy világraszóló eredményt lehet elérni innen is – mondta.

Dortmundban mérték össze tudásukat a világ legjobb LEGO robotépítő és -programozó csapatai. A több ezer látogatót megmozgató, 73 ország, 365 csapata, több mint ezer versenyzője részvételével zajlott a verseny. Az AREA5 csapat 85 csapattal mérte össze a tudását a kategóriájában, akiket tortával is megleptek.

Ahhoz, hogy idáig jussanak márciusban nevezett az iskola az Edutus Egyetem „Már csak egy robot hiányzik” pályázatán. E pályázat nyomán a csapat részt vett május 13-án a Miskolcon megrendezett regionális döntőn, ahol második helyezett lett. Így bejutottak az országos döntőbe. Július 7-e és 8-a között Győrben rendezték a nemzeti WRO döntőt, ahol a csapatok RoboMission, Future Innovators és RoboSport kategóriába mérték össze a robotépítési és programozási tudásukat három korcsoportban. A nemzeti döntőn az AREA5 első lett a kategóriájában.

Szeptemberben a WRO Friendship Invitational 2022 Balatonfüreden 14 nemzet közel száz versenyzőjének részvételével a Körzeti Általános Iskola robotika tehetségműhelyének tanulói életük első nemzetközi versenyén vettek részt. Itt ötödik helyezést értek el, s kijutottak Dortmundba, ahol az AREA5 a világ második legjobb Legorobot-építő és programozó csapata lett. 

M Elek Andrea

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!