Irodalom

2022.12.09. 11:38

Amikor Hatvany Lajos letagadta a cukorgyárát: író-olvasó találkozó Hatvanban

T. O.

Helytörténeti érdekességről is beszélt Nyáry Krisztián (jobbra)

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Író-olvasót találkozót tartottak a hatvani Ady Endre Könyvtárban, felelevenítve az egykor oly népszerű események hangulatát. A vendég ez alkalommal Nyáry Krisztián volt, aki bemutatta legújabb kötetét, az Így szerettek ők harmadik részét, amely a magyar írók és költők szerelmi életét – köztük többek esetében azok hatvani vonatkozásait is – tárja az érdeklődők elé.

A szerző beszélgetőtársa Tompa Z. Mihály kulturális intézményvezető volt, akinek Nyáry Krisztián helytörténeti érdekességeket is citált korábbi munkáiból. Így például felidézte, hogy a Kossuth-díjas Hatvany Lajost nem érdekelt a szüleitől örökölt cukorgyár. Önerőből akart író lenni, ezért szerényen annyit mondott mesterének, Gyulai Pálnak, hogy cukorkaüzletük van. Később a nehéz sorsú Kovács Júlia pártfogója lett, úrinőt akart belőle nevelni, ám eközben beleszeretett a lányba. Igaz, soha nem házasodtak össze, azonban az idők során két gyermekük is született.

Nyáry Krisztián kötetei az Ady Endre Könyvtárban is fellelhetők.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában