Advent

2022.12.06. 07:16

Korábban a Vatikánban láthatták: népi iparművész faragott betleheme az egri egyetemen

Kiss István fafaragó népi ipaművész csodálatos, teknő keretbe helyezett betleheme látható a Líceum épületében, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem karácsonyfájának közelében.

M. H.

Népi iparművész alkotása díszíti a Líceum auláját

Forrás: EKKE

 A 2018-ban készült, 96-szor, 52-szer, 32 centiméter méretű, nyár-, hárs- és égerfa felhasználásával készült alkotást mindenképpen érdemes megcsodálni az adventi időszakban, a Líceum patinás épületével együtt – tudatta Zentai László, az egyetem kommunikációs referense. 

A művész két éven át tervezte és faragta ezt a csodálatos betlehemet. A munka a kis dagasztó teknő kettévágásával, majd a felek hosszanti irányba fűrészelésével indult. A kihajtható részeket tartó zsanérok fából készültek, a teknőből egy gyönyörű, nyitható szárnyas oltárhoz hasonló alkotás jött létre. A szobrokat Kiss István egyenként faragta ki és illesztette a helyükre.

A szobrokat egyenként faragta és illesztette helyére a művész
Forrás: EKKE

A Szent család a középső mezőben kapott helyett, a jászolban a kis Jézus pihen, mögötte Szűz Mária és Szent József látható, akik a csillag által oda vezérelt látogatókat fogadják. Az istállóban a falon favilla, gereblye, favödör és kupa is található. A szereplők fölött az ünnepi, csillagos ég ragyog, a jó megfigyelő számára kivehető a Nagy Göncöl és az Orion csillagkép, melyet a művész réz szegekkel ábrázolt. Legfelül az Angyal hirdeti: Glória, azaz dicsőség Istennek! A szárnyakban baloldalt a pásztorok, jobbra a három királyok helyezkednek el. Rejtve, alig láthatóan a pásztorok mögött egy kíváncsi szamár áll, a királyok mögött pedig egy teve heveri ki az út fáradalmait. Ha az ajtókat bezárjuk, láthatóvá válik, hogy a betlehemet angyalok őrzik.

A Szent Család van az alkotás közepén
Forrás: EKKE

Amikor az alkotást első alkalommal bemutatták a Virágzó népművészet kiállításon Diósgyőrben, különdíjat kapott, s a zsűrizés után a „Modern Mester Remek” minősítést is kiérdemelte. Második alkalommal az AMKA 25. Betlehemi jászol pályázat kapcsán láthatta a közönség, ahol a zsűri szintén díjban részesítette. Kiss István teknő keretben látható, faragott betlehemét 2019-ben a Vatikánban is bemutatták a 100 jászol kiállítás keretében.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!