Siker

2022.12.21. 12:11

Tovább öregbítette hazánk jó hírét hatvani zenész alapította zenekar a nagyvilágban

A hatvani származású Baranyi Zoltán által alapított CISZ Gypsy Soloist kamarazenekar lett az Egyesült Arab Emírségek Nagykövetsége által kiírt pályázat győztese. A csapat a szövetségi állam himnuszát dolgozta fel.

T. O.

A zenekar diplomás, roma származású fiatalokból áll

Forrás: Beküldött fotó

Az Egyesült Arab Emirátusok Nagykövetsége nemrégiben magyar zenészeket, zenekarokat kért fel, hogy játsszák el saját stílusukban az Egyesült Arab Emírségek himnuszát. A versenyen a sok résztvevő közül nem volt könnyű feladat kiválasztani a nyertest, az első helyen végül a hatvani ifjabb Baranyi Zoltán által alapított CISZ Gipsy Soloists zenekar végzett.

A kamarazenekar 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy magyar és magyaros, továbbá cigány jellegű komoly, illetve világzenei művek igényes megszólaltatása mellett társadalmi szerepvállalással is megjelenjen Magyarország és Európa köztudatában, idővel pedig világszerte. Baranyi Zoltán elmondta: azokat a kulturális kincseket szeretnénk megőrizni és ápolni, amelyek kezdenek eltűnni a koncertzenei életből, vagy soha nem is lehettek részei annak.

Baranyi Zoltán szerint a csapat saját magyaros stílusjegyekkel, különleges hangszereléssel dolgozta át a himnuszt, megpróbáltak úgy hozzányúlni a zenéhez, hogy megmaradjon méltóságteljessége, de mégis benne legyen a zenekar arculata is.

Mivel a zenekar diplomás, roma származású fiatalokból áll, ez egy széles rétegű zenei repertoárt jelent, amelyben egyszerre jelen vannak a barokk kortól egészen a jelenkor művei is, és megtalálhatóak a 19. század ismert verbunkosai és magyar nótái is, s amelyek nélkül nem jöhettek volna létre a legismertebb komolyzenei szerzők – Haydn, Brahms, Liszt, Kodály és mások – magyaros jellegű művei sem. Céljaink közé tartozik, hogy olyan műveket interpretáljunk, amelyek ellenpontként és egyszerűbb zenei evolúciós folyamatként mutatják meg, hogy a magyarországi cigány kultúra zenei értékei nélkül nem lehetnének jelen a világszerte legismertebb és virtuózabb magyaros jellegű komolyzenei művei a koncertzenei életben – hangsúlyozta Baranyi Zoltán.
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában