Gárdonyi-est

2023.01.31. 18:49

Gárdonyi boldogtalan szerelme: a Varga László Polgári Teátrum jubileumi produkcióját láthatták

Kedden délután tartották az egri Bródy Sándor Könyvtárban Szíki Károly második Gárdonyi-estjét. A színművész által színpadra írt Gárdonyi művet, az Ábel és Esztert tekinthette meg az érdeklődő közönség.

S. S.

Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája és dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője Szíki Károly Gárdonyi estjén

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az interaktív színpadi játékban Szíkin kívül Dudásné Kiss Mária, a MASZK színjátszója, Patkós Attila előadóművész és Daragó Károly zeneművész működött közre. Az est – melyet dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő és Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája nyitott meg – koordinátora Bodor Sarolta volt. A színpadi darab bemutatását követően Szíki Károlynak az Epekedés végtelen éneke című kötetét mutatták be, amelyet a szerző az Ábel és Eszterből motiválva írt.

Az est kapcsán Szíki Károly portálunknak elmondta: a bemutató gyakorlatilag a 20 éve alakult Varga László Polgári Teátrum jubileumi produkciója volt. A teátrumot a Harlekin Bábszínház éléről való távozását követően alakította a színművész. Részesei voltak a két évtizedes tevékenységének az anyaországi és az elszakított területeken élő művészek, léptek fel Amerikában, Kanadában, s 1300 előadáson vannak túl.

Ami pedig a bemutatott Szíki-féle könyvet illeti: a kötet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült. A szerző tervei szerint megkapják azt például iskolák és közintézmények, hogy ezen a tükrön keresztül is megismerhessék Gárdonyinak e remekét, az Ábel és Esztert.

Gárdonyi életében gyakran visszatér a boldogtalan szerelem ábrázolása, ez a témája e regényének is. Az Ábel és Eszter egy különös és tiszta szerelem részletezően finom rajza. Nyéky Ábel és Kardos Eszter kezdettől fogva tudják, hogy egymásnak teremtette őket az Isten. Ám sorsukat a körülmények hatalma határozza meg, sem elereszteni, sem megtartani nem tudják egymást.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!