Megcsúszva

2023.01.14. 18:47

Közel viszi a művészetet az emberekhez az Agria Park Galéria új tárlata + fotók

Az egri művész elmúlt hónapjaiba enged betekintést a tárlat.

Sz. M. L.

A művész az aktualitást, a pillanatokat igyekezett megörökíteni

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Megcsúszva címmel nyílt tárlat az Agria Park Galériában Lukács Máté egri festőművész képeiből szombaton. Teleki Klári művészetpártoló elmondta, Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézetében végzett, s jelenleg az Eventus Üzleti, Művészeti Iskolában tanít.

– Mindig azt mondom, hogy oda kell vinni a művészetet, ahol az emberek vannak, hiszen akkora örömforrást ad, amire a mai felgyorsult világban nagy szükség van. Hogy Hamvas Bélát idézzem, a világ helyzete soha nem reménytelen, hiszen soha nem azokon múlik, akik nem hisznek az életben. Lukács Máté fiatalos lendülete nagyon inspiráló. Olyan generációt képvisel, akinek feladata átadni tudását a most felnövekvő tehetségeknek. Fantáziája határtalan, rátermettsége már abban a pillanatban egyértelmű volt, ahogy az első képét megláttam. Nagy út előtt áll, de már most látszik a siker, s fiatal kora ellenére nagyon szorgalmas, céltudatos - emelte ki Teleki Klári.

A megnyitón az Elasztik Akusztik, azaz Gyuris Luca és Báder Elemér duója szolgáltatta a zenét. 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Deket Márk, a művész legjobb barátja, s az EKKE hallgatója beszédében elmondta, a tárlat címe már sejteti, hogy az alkotó hétköznapi életét, problémáit, boldogságát ismerheti meg az, aki végig nézi a képeket.

– A kiállítás anyaga az elmúlt három-négy hónap emlékeit idézi. Amit itt látunk az ő és az emberek, akikkel találkozik. Áttekintve a festményeket felsejlik, hogy miért is szeretjük Mátét – mondta Deket Márk.

Lukács Máté portálunknak elmondta, tudatosan készült a kiállításra a képekkel.

– Körülbelül két éves munka látható itt, de a legtöbbjük az utolsó hónapokban született. Sokáig tartott a készülődés, de főleg fejben, a koncepció összeállítása, tehát eljutni addig a legegyszerűbb tényig, hogy az aktualitást, a pillanatokat örökítsem meg. Nagy előrelépés volt, hogy végül teljes mértékben magamat adtam, és magamat vittem bele a kiállításba, mert általában mindig líraibban fogalmazom meg a képeken keresztül a gondolataimat. Most bizonyításképp is szerettem volna egy olyan anyagot összeállítani, ami a saját valóságomat, a környezetemet, a problémáimat és az érzelmeimet tükrözi. Legyen ez a családom vagy a barátaim. Aki bejön ide, az kap egy összefoglalót az életem elmúlt négy hónapjáról – fogalmazott. Alkotásai megtekinthetők a József Attila Színház Galériájában is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában