A falu mestere

2023.02.19. 06:55

A kisemberek szívós küzdelme tartja életben a világunkat, mondja a recski kötődésű filmes, Gál Tamás

A recski kötődésű Gál ­Tamás olyan egyedi alkotást tett le a hazai filmes szakma asztalára, amit mostanában kevesen. A falu mestere című dokumentumfilmje a siker küszöbén áll. Ő volt a rendező, operatőr, vágó, producer, író. ­Anyagi támogatás nélkül, önköltségből valósította meg a filmjét. A fiatal alkotót –foglalkozása szerint filmkészítőnek vallja magát – az indíttatásról, az alkotás ­folyamatáról kérdeztük.

Barta Katalin

Gál Tamás már most sok mindent letett a magyar kultúra asztalára

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Korábban már számos platformon megjelentek és sikert arattak a hazai kulturális életben, illetve a filmes szakmában egy tehetséges recski fiatalember, Gál Tamás érzékeny alkotásai. Legutóbb A falu mestere című dokumentumfilmje keltette fel a szakma érdeklődését. 

A Bodonyban forgatott egész estés, 72 perces dokumentumfilmmel diplomázott az ELTE Filmtudomány MA szakon. Az alkotásának január 25-én volt a premierje. Már most sokan gratuláltak az alkotáshoz: egyéves előkészítő munka után négy hónapig forgatta, amit újabb egy év vágás követett. Tamás teljesen egyedül dolgozott az alkotáson. 

Az előzményekre is kíváncsiak voltunk. Megtudtuk, a recski általános iskola után az egri Wigner Jenő műszaki, informatikai középiskolában érettségizett. Majd az Andrássy György közgazdasági szakközépiskolában tanult logisztikát és marketinget. 

Első jelentősebb sikerét a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola által rendezett országos riportversenyen érte el a Kié lesz a recski ércbánya? című írásával, melyben olyan régi dolgozókat szólított meg, akik a bánya fénykoráról s a bezárását követő traumáról beszéltek. Egy évvel később, a Miskolci Egyetem Marketing Intézete által meghirdetett városmarketing-pályázatán szerzett második helyezést társaival, ahol a csapatban Egerről készített weboldalt. 

Az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskolája mozgóképi animációkészítő szakának hallgatójaként 2014-ben pályázott a Magyar Néprajzi Társaság etnográfiai gyűjtőpályázatára a Recskiek a XX. században című anyagával, melyben a helyi néprajzi, kézműves hagyományokat állította fókuszba. Ez az anyag a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumába is bekerült. 

Az egri egyetem Mozgóképkultúra és médiaismeret szakán szerzett alapdiplomát. Ez idő alatt Tamás két szemeszterben tanult a Szentpétervári Állami Film- és Televíziótudományi Egyetemen, egri tanárai inspirá­lására. 

Egerbe hazakerülve a Média Eger Kft. berkein belül dolgozott szerkesztő-riporterként, majd néhány hónapig a szentpétervári televíziónál operatőrként, vágóként. Tavaly végzett az ELTE Filmtudomány mesterszakon, Budapesten, rendezésből. A Budapest Film Academy számos kurzusát már elvégezte, diákfilmekben is segédkezett. Jelenleg a Média Eger Kft. munkatársa. 

A filmes szakmában első átütő sikerét a Szeretünk itt élni című, Kárpátalján, Rafajnaújfalun forgatott dokumentumfilmje hozta. A parányi, magyarok lakta település 2014 óta Recsk testvérközsége, így került a helyszínnel Tamás kapcsolatba. 

Akkor szembesült először a közösség általános megélhetési gondjaival, az elhanyagolt infrastruktúrával és az elszigetelődéssel. Ugyanakkor meglepte az emberek összetartó ereje, vendégszeretete és kötődése. Két szaktársával együtt forgatott alapszakos filmje a XIX. Lakiteleki Filmszemlén különdíjas, III. Wekerlei Cégér Fesztiválon pedig fődíjas lett 2019-ben. Azóta többször is bemutatták már. 

A falu mestere című filmet háromszor vetítették idén januárban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfesztiválon (BIDF), a Mammutban, a Magyar Filmek szekcióban. Január 25-én tartották az alkotás premierjét. 

A falu mestere egy londoni online fesztiválon szerepelt, s ott pedig eljutott a döntőig. Az alkotás egyik érdekessége, hogy a mai trendektől eltérően, teljesen más aspektusból, mégpedig valóban vidéki szemszögből mutatja be, s igen érzékenyen egy ­falusi Don Quijote közösségépítő portréját. 

Egyéb érdekesség, hogy a másik öt beválogatott film koprodukcióban, stábbal készült, míg Tamás teljesen egyedül dolgozott az alkotáson másfél éven keresztül, mégpedig anyagi támogatás nélkül, szerény eszköz­parkkal. 

Témáját tekintve egy olyan közösségépítő magányos hősről szól a film, aki a kis észak-hevesi zsákfaluban tesz kísérletet egy elfeledett, hagyományos, magyar emberi értékközösség felállítására. Azok a szociográfiai jelenségek, melyek a filmből érezhetők, az egész vidéket meghatározzák. A főszereplő küzdelme és állhatatossága sokak számára talán egy figyelmeztető jel, katalizátor lehet. 

Főszereplője Farkas István, a Bodonyi Muzsikusok Estjének főszervezője, aki a mai napig hisz a közösség alkotó- és megtartóerejében. Tervei közt szerepel a falu mestere fesztiváloztatása, bemutatása szélesebb közönségnek. Jelenlegi filmes ötletek, témák megvalósításához támogatók keresése, személyi, intézményi infrastruktúra lehetősége. 

– Alapvetően a munkám az én hobbim – vallja végül Gál Tamás. 

Névjegy: 

Tanulmányok: 
2019–2022: Filmtudomány MA, ELTE, Bp. 
2018–2020: Forgatókönyvírás, rendezés, operatőri gyakorlatok, Budapest Film Academy, Bp. 
2016–2017: Fotózási és film-tanulmányok, State University of Film and Television, Russia 
2014–2019: Mozgóképkultúra és médiaismeret BA, Eszterházy Károly Egyetem, Eger 
2015: Helyismereti dokumentumfilm-készítő, Eszterházy Károly Főiskola, Eger 
2012–2014: Mozgóképi animációkészítő, EKF Gyakorlóiskola, Eger 
2011–2012: Marketing- és reklámügyintéző, Andrássy György közg. szakközép­iskola, Eger 
2009–2011: Logisztikai ügyintéző, Andrássy György közg. szakközépiskola, Eger 
Szakmai sikerek: 
2022–2023: A falu mestere c. diploma- és dokumentumfilm bemutatói, premiereje, BIDF, Lift-Off Global Network 
2020/21: Volda University, Documentary Photography MA szak, Norvégia – 2 szemeszterre is felvételt nyert és ösztöndíjas (a Covid-lezárások miatt meghiúsult) 
2020: Cimborák c. dokumentumfilm, NFI Fast Forward program, filmes tábor, fesztivál: Faludi filmszemle 
Hobbi: olvasás, sport, állatok, no és a munkája


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában