Újranyitás

2023.02.01. 09:25

Ismét kinyit a felnémeti könyvtár februártól

Foglalkozást is szerveznek péntekre.

M. H.

Újranyit a felnémeti fiókkönyvtár

Forrás: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

Újra várja olvasóit a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Felnémeti (2. számú) fiókkönyvtára február 1-től – tudatta Szécsényi Orsolya, a könyvtár munkatársa. A könyvtárhasználók közel 9 ezer könyv és huszonötféle folyóirat közül válogathatnak.

Ebből az alkalomból kutakodtak egy kicsit  a település múltjában, hogy mióta működik könyvtár az 1961-ig önálló, majd ezt követően Egerhez csatolt településrészen.  

Felnémet községben 1891. április 12-én Boross József tanító, Búzás Ágoston jegyző és Korózs József bíró, határoztak egy községi népkönyvtár megalapításáról. Az alapításáról így ír az egykori jegyzőkönyv:

„...a népkönyvtár felállítása kimondatik és a Franklin Társulat kiadványaiból – negyedik kiadás első gyűjtemény – (173 munka 97 kötetben) – beszerzése az elöljáróság kötelmévé tétetik.”

1891. április 12. óta mindig volt könyvtára Felnémetnek, bár az egyre gyarapodó gyűjtemény sokat vándorolt: volt a rendőrségi épületben, tűzoltószertárban, községházán, kultúrházban. 1963-tól lett a Megyei Könyvtár 2. számú fiókkönyvtára (az 1. számú fiók a lajosvárosi volt), amit az akkori felnémeti tanács épületében (Eger, XIII. kerület, Kovács Jakab út 10.) alakítottak ki és ugyanakkor jelentősen bővítették a könyvtári állományt is. A legutolsó költözés alkalmával a Kovács Jakab út 102-ből a mostani helyére, a 35. szám alá került az intézmény.

Ma is a Bródy Sándor Könyvtár fiókkönyvtáraként működik, és a 2007-ben végzett teljes felújítás után, jól felszerelt, modern könyvtárrá vált. Az újranyitás alkalmából – február 3-án pénteken 10 órától – Ciróka foglalkozásra várják a legapróbbakat szüleikkel, ahol mindig sok színes történetbe bújhatunk bele népdalok, versek, hangutánzók, mondókák segítségével. Különböző hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek (dob, csörgő, kalimba, furulya, ukulele, tambura, citera) és a foglalkozás során lehetőség van ezek kipróbálására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában