Vallás

2023.02.05. 17:46

Különleges fotók a múltból: 70 éve így ünnepelték az elsőáldozást a verpeléti gyerekek

Időutazásra hívnak a régi fényképek Verpelétre. Talán te is felfedezheted a fotókon a nagyszüleidet, dédszüleidet!

A Verpeléti gyermekek 1952-ben elsőáldozás utáni csoportképe

Forrás: Jezsuita Levéltár/Fortepan

A vasárnapi templomba járás hajdan az egész városi vagy falusi közösség eseménye volt. Főleg, ha olyan alkalom is társult ehhez, mint az elsőáldozás vagy a bérmálkozás. A Fortepan különleges felvételei, melyeket a Jezsuita Levéltár őrzött meg, Verpeléten készültek 1952-ben illetve 1960-ban.   

Forrás: Jezsuita Levéltár/Fortepan

A XX. század elején általában 9-11 év táján bocsátották elsőáldozáshoz a gyermekeket. Hazánkban 1946-ban elrendelték az egész országban, hogy az elemi iskolák 1. osztályos tanulóit elsőáldozásra kell vezetni. Ez általában tavasszal, a húsvéti időben történt. Az 1930-as években még eleven szokás szerint erre az alkalomra a fiúk fekete, a leányok fehér ruhát, s néhol kisebb értéktárgyakat (órát, nyakdíszt) kaptak keresztszüleiktől. Tőlük kapják a fiúk a mellcsokrot és a leányok a virágkoszorút ezt az ünnepi ebéden is viselték. A templomnak zöldággal és virággal való földíszítése az elsőáldozók és hozzátartozóik szokásos kötelessége volt, írja a Magyar Katolikus Lexikon.

Verpeléten az egész falu megmozdult az egyházi ünnepeken még az ötvenes években is  
Forrás: Jezsuita Levéltár/Fortepan

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában