GGSZ

2023.03.10. 20:11

A város pénzt vont el, a közönség tarthatja életben a Gárdonyi színházat, közölte a direktor

Petőfire, Madáchra is emlékeznek idén a Gárdonyi Géza Színházban, a táncosok a Road zenéjére is készítettek koreográfiát.

Főleg ősbemutatókat kínál az évad Blaskó Balázs (jobbra) szerint

Forrás: Gál Gábor / Heves Hegyei Hírlap

Beszámoltunk róla, hogy március 16-án nyit a Gárdonyi Géza Színház, közölte szerdai sajtótájékoztatóján Blaskó Balázs, az intézmény igazgatója. Az első bemutatóra nem is kell sokat várni, hiszen másnap már táncpremiert láthat a közönség. 

A direktor kiemelte a közönség szerepét is, hiszen az ő jelenlétük a legfontosabb, bérletvásárlással a nézők életben tarthatják a színházat. Hangsúlyozta, az önkormányzati és az állami finanszírozás összességében a színészek fizetésére elé, a saját bevételekből, így a jegy- és bérleteladásokból fizethető a rendező, a dramaturg, a díszlet, ebből hozható létre egy új produkció. A bérletvásárlással előlegezhető meg ennek költsége. Mint mondta, a színháznál is minden megdrágult, a rezsi, a jelmezek, ezért várnak segítséget az államtól, az önkormányzattól és a színházkedvelőktől. Mint mondta, az egri közgyűlés 215 millió forintot vont el a teátrumtól, így nem tesz eleget szerződés szerinti támogatási kötelezettségének. Hiába nyertek pályázati pénzeket, ha a másik oldalon elvették azt, nehéz helyzetbe hozva a társulatot.

Az igazgató kiemelte, alapvetően ősbemutatókat láthat majd a közönség az évadban. Május 26-án Tóth Máté Mihály Aranyrandevú című romantikus történetét mutatják be Csernák János főszereplésével. Blaskó Balázs kifejtette, a darab már tavaly júniusban elkészült, de nem tudták bemutatni. Változás is volt, hiszen ő rendezte az előadást, de a próbák végére neki kellett beugrani a főszereplő helyére, végül Csernák érkezésével oldódott meg a probléma. Hozzátette, egy tervezett előadást töröltek, de hoztak létre helyette újat, noha karakterét elvesztette a bemutató lista. 

Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger társulatvezetője kifejtette, a Szerelem című darabot a Nemzeti Táncszínházban már láthatta a közönség, március 17-én Egerben is debütál és bérlettel lesz megtekinthető. Március 18-án pedig már ismét a Nemzeti Táncszínházban adják elő. A darab inkább a fiatalkori problémákra fókuszál, de mindenkinek szól. A rockot kedvelőknek is ajánlott, hiszen a Road zenekar zenéje is hallható benne. Topolánszky Tamás elárulta, a Road kereste meg őt, illetve a színházat egy videoklip forgatása miatt. A klip témája is a szerelem, de egy duettről van benne szó, az ominózus dal pedig az előadás végén szólal meg. A koreográfus szerint megtalálják benne a szépséget a komolyzenét és a rockot kedvelők is.

Elhangzott, a Színházi Olimpia alaklmából Egerben április 7-én, Nagypénteken az izraeli Kamea Dance Group a Passiót mutatja be, április 23-án a kassai Thália Színház: A Noszty fiú este Tóth Marival című produkcióját láthatjuk. Blaskó Balázs elmondta, örülnek, hogy ilyen nemzetközi és határon túli magyar produkciók ellátogatnak Egerbe, önerőből nem sikerült volna elhozni őket, de a központi támogatásnak köszönhetően igen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!