Kulisszák mögött

2023.03.22. 20:04

Áprilisban készülhet el a Szilvásváradnál forgatott 1242 című film vágása

Angol és mongol zenekarral is egyeztetnek a Szilvásváradon is forgatott film zenéjéről, április közepét követően pedig következhet a hang utómunka, valamint a digitális látványvilág kialakítása.

Tóth Balázs

A forgatás egy jelenete

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Február 14-én véget ért az 1242 - A Nyugat kapujában című film forgatása. A film jó részét decemberben Szilvásváradon vették föl, majd stúdióban, illetve Visegrádon és a Pilisben rögzítették a jeleneteket. Simon Kornélt, a film producerét a nagyvisnyói kolbásztöltő versenyen kérdeztük, hol tart most a film készítése.

- Zajlik a vágás, április 15-re végzünk a rendezői vágással, utána jönnek a hangutómunkához szükséges feladatok, illetve a zene. A múlt héten beszélgettünk a film zenéjével kapcsolatban. A mongol The Hu zenekar, amely európai és észak-amerikai turnén vett részt tavaly, idén július 17-én Magyarországon is koncertezik. Ők lesznek az egyik zenekar, akik írják a film zenéjét. Elkezdtük a tárgyalásokat az angol The Who zenekarral, amelynek énekese, Roger Daltrey a tervek szerint együtt énekelne a mongol The Hu-val, de ez még nem biztos. Abszolút szívesen csinálják, de még várat magára, Daltrey mikor és hogyan érne rá, illetve meg tudunk-e állapodni a gázsijában. Tetszik neki az ötlet, szerintem izgalmas hónapoknak néztünk elébe – árulta el Simon Kornél.

Mint mondta, a forgatásokon minden nap kint volt, a felvételek jól zajlottak és 49 helyett 48 nap alatt befejezték, reméli, hogy mindenkinek tetszeni fog az eredmény. Jelen állás szerint viszont úgy látja, hogy a VFX, a komputer animáció és a vizuális effektek picit intenzívebbek lesznek, mint amire számítottak, de erről véglegesen április 15. után tud nyilatkozni.

Az utóbbi hónapokban két magyar, történelmi témájú produkciót is bemutattak, amelyek nem arattak osztatlan kritikai sikert, ezért megkérdeztük Sipos Kornélt, a kritikák tükrében mennyire kell odafigyelniük az 1242 készítőinek.

- Azt gondolom, hogy az Aranybulla félre van értékelve. Az egy dokumentumfilm, amit tökéletesen valósítottak meg, a dramatikus jelenetek igazából illusztrációk, semmiféleképpen nem úgy kell tekinteni, mint játékfilmet. A Hadikkal kapcsolatban kicsit kritikusabb lennék, bár technikailag tökéletesen alkották meg. Ha A piszkos tizenkettőt vesszük alapul, ami egy ugyanilyen vállalkozást visz filmre, ott nekem nagyon szimpatikus volt, hogy megismertem a résztvevő szereplőket. Itt sajnos nem ismerem meg, nem tudok együtt izgulni a személyekkel. Értem a vállalkozás sikerét, de a film mindig személyekről szól, itt elfelejtették. Nekem tetszett a film, nagyon jó, hogy létrejött, de több hangsúlyt fektettem volna a személyes problémákra, mint ami jelenleg átjön a vásznon. Szerintem mindenki nézze meg a Hadikot, mert egy olyan film, ami régen készült Magyarországon – ajánlotta Simon Kornél.

A producer szerint az 1242 más típusú film, hiszen egy személyes döntésről szól, arról, hogy Batu kán, aki mögött az akkori világ legnagyobb hadserege áll, s bármit el tud érni, miért nem megy tovább. Az volt a megbízása, hogy érje el az Atlanti-óceánt, de azt a döntést hozza, hogy visszafordul. A produkciót erre a személyes döntésre hegyezik ki.

Azt, hogy mikor mutathatják be a az 1242 - A Nyugat kapujábant, a 3D animációk nagyon sokban befolyásolják. A producer bízik abban, hogy decemberre elkészülnek, s ha a forgalmazó (a Fórum filmmel tárgyalnak) vállalja a decemberi, januári bemutatót, akkor az lesz az időpont. Karácsony előtt is jó lenne, bár mindenki erre törekszik és akkor hangos a filmpiac, ezért Sipos Kornél szerint a január jobb lenne, akkor lecsendesülnek a bemutatók. Ez azonban szakmai kérdés, ami nem az ő dolga.

A bemutató időpontja befolyásolja a filmes díjakra történő nevezéseket is. Mint a producer elárulta, látva az idei Oscar-díjas filmet, az övék nem az. Ő egyébként inkább a Brit Filmakadémia díjait, a BAFTÁ-t szakmaibbnak tartja. A fantasztikus jelmez, kamera, rendezés, vágás, hang, zene mind olyan kategóriák, amiben van lehetőség elismerést begyűjteni.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában