Virágozó asztalosok

2023.03.22. 11:38

Még hogy ez nem matyóhímzés? - idén is kiírták a százrózsás pályázatot

Virágozó asztalosok gyűlnek konferenciára a matyó fővárosba, és idén is lesz Százrózsás hímzőpályázat, adta hírül a Matyó Népművészeti Egyesület.

P.E.

Jó 100 éve így vonultak a lányok a mezőkövesdi búcsún

Forrás: Jezsuita Múzeum/Fortepan

Március 25-én Virágozó asztalosok nyomában tartanak konferenciát Mezőkövesden neves néprajzkutatók és bútorfestők részvételével. A torockói motívumok festését műhelyfoglalkozáson is tanulmányozhatják e szép szakma művelői. 

A hímzők sem unatkoznak, a városban március 24-én és 25-én továbbképzést tartanak nekik, és ott az úrihímzés technikáit ismerhetik meg. Előadást is hallhatnak a gyönyörű reneszánsz virágmotívumokról egy hozzáértő muzeológustól.   

Egy pályázatot is kiírtak az ügyes kezűek számára. Várják mindazokat az új, más pályázaton még nem szerepelt alkotásokat, amelyeken a díszítmény a matyó települések (Mezőkövesd, Tard, Szentistván), vagy Dél-Borsod (Bogács, Szomolya, Cserépfalu, Cserépváralja, stb.) textiles hagyományait, azok újszerű átfogalmazását, hímző és csipkekészítő technikák valamelyikét alkalmazza.

A pályázatra hagyományos és modern kategóriában lehet nevezni, lakástextileket, használati tárgyakat, valamint öltözeteket és öltözék kiegészítőket egyaránt szívesen fogadunk. Népi iparművészeti zsűriszámokat nem osztanak ki, nevezési díj nincs.

Az alkotásokat a szakmai zsűri véleménye alapján a Matyó Múzeumban állítjuk ki, a legszebb pályaműveket díjazzák. Az alkotások beadásának határideje 2023. május 31. A kiállítás június 30-án nyílik a Matyó Múzeumban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában