Új évad

2023.03.18. 19:56

A közönség segítségét kéri Blaskó Balázs, a Gárdonyi színház direktora + fotók

Hosszú szünet után megnyitott a Gárdonyi Géza Színház, ennek kapcsán tájékoztatott az intézmény igazgatója, Blaskó Balázs. Elmondta, hogy a társulat tagjai már izgatottan várták a nyitást, az évad további részében négy ősbemutatóval találkozhat a közönség. A bezárás alatti időszakról, a jelenlegi helyzetről és a kilátásokról Blaskó Balázs direktorral beszélgettünk.

V. J.

Blaskó Balázs direktor nem igazán derűs az anyagi problémák miatt

Forrás: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

-  Hogyan élték meg az elmúlt két és fél hónapot?

-  Dolgoztunk. Folyamatosan zajlottak a Petőfi 200 -  A XXI. század költője, a Bűvös virág – Madách 200 és a Szerelem című előadások próbái. A Páratlan párost és az Égig érő paszulyt játszottuk a Bartakovics Béla Közösségi Házban, a Petőfit pedig főként középiskolákba vittük el. Az az igazság, hogy nagyon sok bizonytalanság közepette telt eddig a 2022-23-as évad, nagyon sok nehézséggel, változtatással, de bízunk abban, hogy az évad hátralévő részében semmi nem befolyásolja a terveinket. Március 16-ától már színházunk épületében láthattunk neki a további feladatoknak. S már másnap, 17-én, pénteken este 19 órától a GG Tánc Eger és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójaként létrehozott táncelőadással, a Szerelemmel vártuk a közönséget. A szerelem volt a fő gondolata ennek az évadnak, de sajnos nem tudtuk színre vinni a Janika és a Bástyasétány 77. című előadásunkat, így az egész műsorterven változtatnunk kellett. 

- Mi írta át a terveiket?

- Az anyagi nehézségek mellé jött a kényszerbezárás, mely, bár költségtakarékos intézkedés volt, nagymértékű bevételkiesést okozott. A színházbezárás nem volt általános tendencia az országban. A legtöbb vidéki és fővárosi színház működött ez alatt az időszak alatt is, de tudomásul vettük az egri önkormányzat döntését. A munka, mint mondtam, nem állt le nálunk ez idő alatt sem, hiszen a Törvényház utcai épületben próbáltak a táncosok mellett a színművészek is. Az eltelt hónapokban két bemutatón dolgoztunk: az említett, fiatalokat megszólító Petőfi 200 -  A XXI. század költője című formabontó, sikeres előadás több mint harminc alkalommal látható külső helyszíneken. A Frigyesi András által írt és rendezett Bűvös virág – Madách 200 című produkciót március 24-étől bérletben is láthatja majd a közönség a színház nagyszínpadán. Ez az ősbemutató azért is számít kuriózumnak, mert tudomásom szerint más színház nem tiszteleg előadással a 200 évvel ezelőtt született Madách Imre előtt. Az évadot egy újabb ősbemutatóval zárjuk majd: Tóth-Máthé Miklós: Aranyrandevú című retro-komédiája rendezésemben, Csernák János főszereplésével, május 26-án kerül először a nagyközönség elé.

- Milyen előadásokkal várják a gyerekeket?

 -  Doktor Bubó kalandjait visszük színre a Babszem Jankó Gyermekszínházzal együttműködve, Baráth Zoltán rendezésében, emellett a Lázár Ervin-program keretében a Kolontos Palkó című népmese várja a legfiatalabb korosztályt.

- Önök is csatlakoztak a Színházi Olimpiához. Kiket látnak vendégül?

- Április 7-én, nagypénteken az izraeli Kamea Dance Company Máté –passió 2727 című előadása lesz. Míg április 23-án a kassai Thália Színház társulatának előadásában Mikszáth: A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényének színpadi adaptációja látható nagyszínpadunkon.

- Nyit a színház, a munka zajlik, de Ön mégsem tűnik optimistának. Mi ennek az oka?

- Sajnos, a jövőnk bizonytalan. Az önkormányzati és az állami támogatás összessége a minimálbér és kötelező bérminimum többszöri emelkedése és támogatásunk stagnálása következtében már pusztán színházunk alkalmazottainak bérköltségeire elég. Minden egyéb kiadást saját bevételeinkből és pályázatokon elnyert összegekből szükséges fedezni. A kiemelt kategóriájú kőszínházak között önkormányzati-, s ennek vonzataként állami támogatás tekintetében az egri teátrum az alacsonyan támogatottak közé tartozik. Ráadásul az egri önkormányzat a 2021-es évben a színház által a különböző forrásokból megnyert pályázati összegek teljes egészét elvonta. Ezzel csökkentve a közös működtetési megállapodásban foglalt önkormányzati támogatás főösszegét, vagyis 245 millió forint helyett 91 millió forintot adott át, ellehetetlenítve a 2022-23-as színházi évadunk tervezett megvalósulását.

- Közben nőttek a kiadásaik... 

- Mindemellett jelentősen megemelkedett a rezsiköltség, megnövekedett az energiahordozók és az alapanyagok ára, mely a díszletek, jelmezek minőségi létrehozását is veszélyezteti. Minden vidéki színház, de a fővárosiak közül is több küzd hasonló gondokkal. A - minden bizonnyal megfogyatkozó - lehetséges pályázati források kihasználása mellett égetően fontos most a közönség támogatása! A bérletek minél nagyobb arányú megvásárlása járulhat hozzá majd leginkább a következő évad biztonságosabb működéséhez. Az állami és az önkormányzati támogatás mellett leginkább a közönség pártolására számíthatunk.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!