Gál Tibor Pincészet

2023.03.31. 11:05

Toszkánában is letette a névjegyét a tragikusan elhunyt Gál Tibor, 30 éves az egri pincészetük

Megrázta a borászvilágot, amikor 2005-ben autóbalesetben elhunyt Gál Tibor. Hogy került egy egri borász Toszkána egyik legfontosabb birtokának élére? - erre kereste a választ a Dining Guide gasztronómiai szaklap. Ennek apropója, hogy idén 30 éve jött létre a Gál Tibor Pincészet, a múltidézést ifjabb Gál Tibor segítette.

HEOL

A magyar bor utazó nagykövetére emlékeztek Egerben néhány éve, a fotón Gál Tibor özvegye

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A cikkben megemlítették egyebek mellett, hogy 2001-ben a nívós Wine Spectator magazin a világ legjobb borait felsoroló Top 100-as listájának élére az Ornellaia birtok 1998-as évjáratú borát választotta. Számos borszaklap számos listája sorolja fel az általuk legfontosabbnak vélt palackokat, de kevés az olyan patinás, ennyire komolyan vett és ennyire fontos lista, mint a Wine Spectator Top 100, az első helyet elért tétel jogosan pályázhat a világ legjobb borának járó címre.

A világ legjobb borának kikiáltott 1998-as Ornellaia borásza pedig nem volt más, mint az egri Gál Tibor, a leghíresebb magyar flying winemaker, a tragikusan korán eltávozott borász-géniusz, aki Toszkánával együtt Magyarországot is felrakta a térképre.

A Dining Guide megkereste ifjabb Gál Tibort, aki édesapjának olaszországi munkájáról, a Földet keresztül-kasul bejáró flying winemaker munkáról, és arról is beszélt, milyen érzés megkóstolni a világ legjobb borát.

– A közös munka 1989 nyarán indult el. Az Ornellaia birtok akkori tulajdonosa, Lodovico Antinori éppen a Bükkben járt vadászkiránduláson. De sort kerített arra is, hogy az állami borászatot is meglátogassa. Ennek akkor édesapám volt a főborásza. A márki érdeklődését felkeltette a birtok, mert éppen akkoriban zajlott le egy komoly technológiai fejlesztés, és ezt szerette volna megtekinteni. Akkoriban borturizmus egyáltalán nem létezett, nem volt vendégfogadásra alkalmas helyiség, protokoll, de idegen nyelven is nagyon kevesen beszéltek. A borászok sorsot húztak egymás között, hogy ki legyen az, aki a márkit körbevezeti, és édesapámra esett a választás. Ő beszélt kicsit németül, így megkapta a feladatot – mesélte ifjabb Gál Tibor a szaklapnak.

A birtokbejárás pedig finoman szólva is sikeres volt.

– A látogatás annyira jól sikerült, hogy a márki meghívta apát dolgozni az Ornellaia birtokra. Ez elsőre kissé ilyen amerikai típusú meghívásnak hangzott, „ha New Yorkban jársz, ugorj be”, nem is vette túl komolyan. De aztán’89 augusztusában érkezett egy telefonhívás Antinori márki titkárnőjétől, hogy "Gál úr, nem tudjuk, hogy maguknál ez hogy megy, de nálunk lassan itt a szüret ideje, szeretettel várjuk!" – tette hozzá ifjabb Gál Tibor.

Idősebb Gál Tibor pedig úgy döntött, hogy elfogadja a meghívást. A próbaszüret után hazatért, de csak rövid időre.

– Úgy döntött, hogy szerencsét próbálunk, bepakoltuk a zsigulinkat, és kiköltöztünk Toszkánába ’89 őszén – fogalmazott. Ezzel pedig kezdetét vette egy munka, mely végül az 1998-as évjáratban csúcsosodott ki. Gál Tibor végigjárta a ranglétrát, és a kiköltözés után két évvel átvette a birtok főborászi feladatait.

A Dining Guide emlékeztetett arra, hogy a Gál Tibor  keze alól kikerülő évjáratok ’91-től folyamatosan építették az Ornellaia hírnevét, itteni munkáját pedig az a bizonyos 1998-as évjárat koronázta meg. És egyben le is zárta azt. Miután elkészítette a bort, úgy döntött, szeretne az otthoni, egri területekre összpontosítani.

gál tibor,
Ifjabb Gál Tibor (középen) bekerült idén az 50 legjobb magyar borász közé
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Amikor 2001-ben kiderült, hogy az 1998-as Ornellaia a Wine Spectator 100-as listájának a legelső helyére került, én 16 éves voltam. Akkoriban Magyarországon még nem igazán volt borsajtó, közösségi média pláne, így idehaza nem terjedt futótűzként a hír. Nemzetközi szinten azonban nagyon-nagy visszhangja volt. Apa ennek köszönhette azokat a külföld állásajánlatokat, amiknek köszönhetően aztán dolgozott is szerte a világban. Ajándékba pedig egy emléktálat kapott a márkitól, amivel az évjáratot köszönte meg. Kilencvennyolc után szeretett volna az otthoni borászatra, az egri borvidékre koncentrálni. El is kezdődtek a telepítések, de miután kihirdették az eredményt, és egymás után érkeztek a nemzetközi ajánlatok, amiket apa el is fogadott. Végül az egri mellett nyolc másik borászatot kezdett el gardírozni világszerte – mondta el ifjabb Gál Tibor.

Idősebb Gál Tibor egészen 2005-ben bekövetkezett tragikus haláláig élte a flying winemakerek, azaz világszerte utazó-tanácsadó borászok életét. Halála után fia, Ifjabb Gál Tibor vette át az otthoni, idén 30. születésnapját ünneplő egri pincészet vezetését.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában