Hat évtized fotói

2023.03.12. 07:03

Zsúfolásig megtelt az Agria Park Galéria Szendi Lajos kiállításának megnyitóján + fotók

Kerek 60 esztendeje ragadott először fényképezőgépet Szendi Lajos. A fotográfus hat évtizedes munkásságából összeállított kiállítást Snitt címen szombaton késő délután nyitották meg az Agria Park Galériában, ahol április 11-ig lesz látható.

S. S.

Szendi Lajos szinte minden esetben az aranymetszés szabályainak megfelelően komponálja meg képeit

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A fotókiállítás megnyitójára gyülekezőket Gajdácsik László és Hénap Martin instrumentális muzsikája fogadta, majd Teleki Klára művészetpártoló köszöntötte a helyiséget zsúfolásig megtöltő közönséget.

Az interaktív módon felépített kiállításmegnyitón Diós Magda grafikusművész, az egykori Ludas Matyi karikaturistája adott mindenre kiterjedő részletes elemzést a fotográfus kiállított képei közül legalább egy tucatnyi alkotásról. Az elemzésben időnként Szendi Zsuzsa, a fotóművész lánya volt a segítségére.

Diós Magda szerint rendhagyó kiállításról van szó. Egyebek között azért is, mert ma értette meg, hogy a fotográfus miért őt kérte fel a megnyitóra. Ennél a pontnál a grafikusművész elmesélte azokat a körülményeket, amelyek között személyes ismeretségük létrejött. A folytatásban pedig arról beszélt, hogy szerinte lehet bármilyen jó a fotóapparátus, ha a fotós látásmódja nem engedi, nem lesz belőle művészi szintű alkotás. Szendi Lajos éppen abban nagy, hogy zseniálisan, szinte minden esetben az aranymetszés szabályainak megfelelően komponálja meg képeit.

– Szmena 2-es szovjet gép, 3,5-es objektívvel, gyönyörű gép volt és 10 évig kiszolgált – árulta el ennél a pontnál a fotóművész az első készülékéről. Azt is megmutatta, hogy egy fotó található a tárlatra készült összeállításban, ami a Szmenával készült, az 1971-re datálható Állomáson, amit a kiskörei vasútállomáson fényképezett 52 esztendővel ezelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában