Megint baj van

2023.04.25. 17:25

Bedőlhet az egri színház, nincs pénz a következő évadra az igazgató szerint

Az egri színház tette közzé, hogy attól tartanak, a kialakult körülmények lehetetlenné tehetik a 2023/2024-es évad meghirdetését, a Gárdonyi Géza Színház működését.

Szabadi Martina Laura

Blaskó Balázs, az egri színház igazgatója

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

„Közgyűlés alkalmával a teljes testület elé tártuk a kétségbeejtő tényállást, az egri társulat kilátástalan helyzetét – sajnos, úgy érezzük, süket fülekre találva. A napokban kaptuk meg színházunk tárgyévi, Eger önkormányzata által biztosított, részletezett költségvetését. Egyértelművé vált, hogy a teátrumtól elvonásra került pályázati források hiányában – amelyek teljes összegével csökkentette az önkormányzat a szakminisztériummal kötött szerződésben vállalt támogatási kötelezettségét – nem hirdethető meg a 2023/2024-es színházi évad. Mivel fenntartó önkormányzatunk nem adta át, illetve a megnyert pályázatok teljes összegével csökkentette a hasonló nagyságrendű kőszínházakéhoz képest amúgy is alacsonyan lévő támogatását, az egri színház 2023 folyamán működésképtelenné válik. Nem pluszforrást igénylünk, kizárólag az önkormányzati támogatás át nem adott hányadát. ” – olvasható a Gárdonyi Géza Színház hivatalos Facebook-oldalán. Egy portálunk birtokába került levél szerint Blaskó Balázs, a színház igazgatója kifejtette, szerinte működésképtelenné válik a színház.

„2022 októbere óta több alkalommal számoltam be az illetékeseknek színházunk válságos helyzetéről, s az azt kiváltó okokról. Számos alkalommal jeleztem, hogy a kialakult körülmények lehetetlenné tehetik a 2023/2024-es évad meghirdetését, a Gárdonyi Géza Színház működését. Közgyűlés alkalmával a teljes testület elé tártam a kétségbeejtő tényállást, az egri társulat kilátástalan helyzetét – sajnos, úgy érezzük, süket fülekre találva. A napokban kaptam meg színházunk tárgyévi, Eger önkormányzata által biztosított, részletezett költségvetését. Egyértelművé vált, hogy a teátrumtól elvonásra került pályázati források hiányában – amelyek teljes összegével csökkentette az önkormányzat a szakminisztériummal kötött szerződésben vállalt támogatási kötelezettségét – nem hirdethető meg a 2023/2024-es színházi évad.” – írta a levélben.

Kitért arra is, hogy a 2021-es önkormányzati támogatás döntő hányadát (a 245 millióból 188 millió forintot) az év végén, december 20-án kapta meg a teátrum, majd, miután elszámolt a minisztériummal, zárolta az összeget az önkormányzat.

„Ezt követően, a májusi közgyűlési döntés alapján – amellett, hogy sem a bizottsági szakaszra, sem a közgyűlésre a színház vezetése meghívást nem kapott – mint pénzmaradványt, elvonta. Az önálló gazdálkodással nem rendelkező intézmény értesítést sem kapott a közgyűlési döntésről. Ezt követően az önkormányzat nagy tételekben – utoljára a 2022-es év októberében 46 millió forintot – visszautaltatta a közgyűlési döntéssel elvont teljes összeget. A 2022-es évben okozott nagyon komoly gondot az anyagi lehetőségek hiánya, napjainkra pedig tarthatatlanná vált a helyzet. Mivel fenntartó önkormányzatunk nem adta át, illetve a megnyert pályázatok teljes összegével csökkentette a hasonló nagyságrendű kőszínházakhoz képest amúgy is alacsonyan lévő támogatását, az egri színház 2023 folyamán működésképtelenné válik. Amellett, hogy összességében 215 millió forintot vontak el az intézménytől, a legnagyobb érvágás a pályázati összegeknek megfelelő, mintegy 145 millió forint elvonása. Ez az intézkedés dominó-elv alapján bedönti a Gárdonyi Géza Színházat.” - közölte az igazgató.

„Köztudott, közgyűlésen is elhangzott a Gazdasági Iroda munkatársa részéről, hogy a többszöri minimálbér- és kötelező bérminimum-emelkedés, s eközben támogatásunk stagnálása következtében az önkormányzati és központi támogatás együttes összege gyakorlatilag teljes egészében lefedi alkalmazottjaink bérét és ezek járulékait. (Holott a kollégák 90 százaléka minimálbéren, illetve a kötelező bérminimumon van. Produkciók létrehozására, finanszírozására a kialakult helyzetben kizárólag pénzmaradványaink segítségével, saját bevételeinkből és nyertes pályázatainkból (lenne) lehetőség.” – sorolta Blaskó az önkormányzati képviselők részére megküldött levélben. Kitért arra is, hogy a következő évad reklám- és marketinggel kapcsolatos teendői, valamint a produkciók jogdíj- és alkotói- (rendezők, tervezők, koreográfusok, zenei munkatársak) megállapodásainak megkötése már vészesen sürgető, de forrás nélkül lehetetlen. Május 15-én kellene megjelennie évadbeharangozó kiadványuknak.

„Nem pluszforrást igénylünk, kizárólag az önkormányzati támogatás át nem adott hányadát. Lesz-e továbbra is önálló társulattal rendelkező színháza Egernek? A döntés az Önök kezében van.” – írta Blaskó Balázs. 

A fentiekről az önkormányzatot is megkérdeztük, amint választ kapunk, közzé tesszük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!