Visszatekintő

2023.04.09. 19:02

Törőcsik Mari a pélyi moziban lépett fel először, a falu visszavenné régi fényét

Három egyetem tanárainak és hallgatóinak részvételével nemrégiben zárult a Pély Kollégium, amely immár a harmincadik a sorban. A kutatás központjában a táj és az itt lakók életlehetőségei álltak - írja a Szabad Föld.

HEOL

Gárdonyi Géza Az egri csillagok című művéből készült rádiójáték felvétele, Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari

Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan

Az említett kollégium ötletével előálló pélyiek nagy álma, hogy ez a természeti értékekben, s egykor közösségeiben is oly erős falu és vi­dék visszakapja régi fényét, ezt szolgálja a reményeik szerint hamarosan felépülő Kovács Sándor–Törőcsik Mari Ház is, amelyet szeretnének életadó tartalommal megtölteni - írja a Szabad Föld szerzője, Dulai Sándor, aki a településen járt a közelmúltban.

- Törőcsik Marit (1935–2021) – a Nemzet Színészét, a Nemzet Művészét – aligha kell olvasóinknak bemutatni, de azt talán nem mindenki tudja, hogy ebben a kicsi dél-hevesi faluban, Pélyen született. Igaz, akkor a falu még sokkal nagyobb volt, a téeszesítés előtti időkig több mint négyezren lakták. Kovács Sándor a településéhez mindig ezer szállal kötődő művésznő anyai nagyapja volt, aki szikvízüzemet működtetett Pélyen, és fűszerüzlete, kocsmája mellé mozit építtetett, melynek színpadán a műkedvelő színházi előadások is zajlottak. Itt lépett fel életében először később világhírűvé lett unokája is, akinek az édesapja, Törőcsik Joachim iskolaigazgató volt Pélyen, édesanyja pedig tanítónő - emeli ki a hetilap cikke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában