Emlékkiállítás

2023.05.14. 17:18

A csúcsokon túl: kiállítás nyílt Gyöngyösön Kiss Péter hegymászó emlékére + fotók

A tíz éve elhunyt gyöngyösi fiatalember számos személyes tárgya látható az időszaki tárlaton.

Sz. Sz. I.

Óriási volt az érdeklődés az emlékkiállítás iránt

Forrás: Címer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Időszaki kiállítás nyílt vasárnap a gyöngyösi Mátra Múzeumban a tíz éve elhunyt hegymászó, Kiss Péter emlékére A csúcsokon túl címmel. Mint arról portálunkon is többször beszámoltunk, a gyöngyösi hegymászó Erőss Zsolt társaságában a Nepál és India határán található, 8586 méter magas Kancsendzönga 2013-as meghódítása után, ereszkedés közben eltűnt. 

A tárlat ünnepélyes megnyitása előtt Kollár Lajos hegymászó vetítéssel egybekötött interaktív előadását hallgathatták meg az érdeklődők a végzetes hegyóriásról, a hegymászás legalapvetőbb tudnivalóiról. A zsúfolásig telt teremben – pótszékekre is szükség volt – ezután idősebb Kiss Péter a Kalifa - Kiss Péter Kancsendzönga Emléktúra tapasztalatairól számolt be. Mint portálunk közléseiből is ismert, idősebb Kiss Péter és fia, Kiss Attila idén áprilisban egy kisebb csapattal elzarándokolt a hegyóriás 5500 méter magasan található alaptáborába ugyanazon az útvonalon, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter haladtak.

A tárlat megnyitóján Báryné dr. Gál Edit múzeumigazgató elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi támogatásával jött létre a kiállítás.  

– A Mátra Múzeumban mindig törekszünk arra, hogy az állandó kiállításaink mellett valamilyen aktualitással időszaki tárlatokat is rendezzünk. Ez most egy szomorú aktualitás, de úgy gondoltuk, mindenképpen emlékeznünk kell erre a fiatalemberre – fogalmazott Báryné dr. Gál Edit.

Fodor Rozália, a kiállítás kurátora kiemelte, nagyon fontos a gyöngyösiek számára, hogy büszkék legyenek városuk hőseire, ápolják az emléküket.

– Kiss Péter egy ilyen hős. Hatalmas összefogás eredménye a tárlat. Idősebb Kiss Péter és családja az ötlet megszületésétől az ügy mellé állt, információkkal, tárgyakkal, dokumentumokkal láttak el bennünket. Köszönet jár az egri Kárpát Egyesületnek, amely olyan tárgyakat bocsátott a rendelkezésünkre, amelyekkel a mátrai turizmus fejlődését is bemutathatjuk. Ebben az évben ugyanis Hanák Kolos, a mátrai turizmus megalapítója elhunytának 100. évfordulója előtt is tisztelgünk. A kiállításunk Kiss Péter mellett neki is emléket állít. Bemutatja a magashegységek világát, ami elvarázsolta őket – részletezte Fodor Rozália.

A Kiss Péter személyes tárgyait, a hegymászáshoz és túrázáshoz használt ruhadarabjait, eszközeit, fotóit valamint – Hanák Kolosra emlékezve – a 20. század első negyedének hegymászó és turista felszereléseit, de hegyvidéki növényeket és állatokat is bemutató tárlatot idősebb Kiss Péter nyitotta meg.

– Nagyon megható látnom, hogy ilyen sokan kíváncsiak Péter életútjára, a személyes tárgyaira, okleveleire. Egy kis betekintést adnak ezek abba, amivel foglalkozott. Mi mindig keressük az alkalmakat, ahol felfrissíthetjük az emlékezetét. Ez a ma megnyíló kiállítás is erről szól – mondta elérzékenyülten idősebb Kiss Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában