Évadkezdés

2023.06.01. 13:54

Minden nehézség dacára meghirdették a következő évadot az egri színházban

Már elkezdték a bérletek árusítását a Gárdonyi Géza Színházban, jelentette be tegnap a direktor, Blaskó Balázs.

HEOL

Az Aranyrandevú is előadáson marad

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A következő évad terveiről számolt be Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója, és Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője csütörtökön. A teátrum vezetője előzetesként elmondta, sokáig kérdéses volt, hogy a 2023-24-es évad meghirdethető-e.

– Ennek okai költségvetési jellegűek. A pandémia, a háború okozta energiaválság az infláció miatt a költségvetésünk értékállósága csökkent, így segítséget kellett kérnünk az egyik fenntartótól, az önkormányzattól – kezdte. Mint mondta, az önkormányzat által biztosított támogatás 245 millió forint, míg az állami támogatás összege 284 millió forint, ez a 117 alkalmazottunk bérére és járulékaira elég. Hozzátette, az áprilisi közgyűlésen húszmillió forintot szavazott meg a színháznak, ez lehetővé tette az évad meghirdetését.

– Ám ötvenmillió forint még mindig hiányzik, s az áprilisi közgyűlésen ígéretet tettek arra, hogy tárgyalják ezt májusban, ez azonban nem történt meg. Mindemellett a színészház besorolása is felvet kérdéseket. Olyan, mintha egy működő vállalkozás lenne, s az eddigi évekhez képest az ott lakók hat-nyolcszoros árat fizetnek az energiáért. Minden színházi épület az önkormányzat tulajdona, így ők a felelősök érte. Szeretnénk, ha átgondolnák, s megpróbálnának megoldást találni erre – részletezte.

A direktor kiemelte, minden nehézség ellenére meghirdették az új évadot, ennek mottója: Új kezdet. Az igazgató elmondta, megváltoztak a nézői igények, s ehhez alkalmazkodtak. A házasságszerző című komédiát október 6-án mutatják be Blaskó Balázs rendezésében. Ezt követi A brémai muzsikosok mese Baráth Zoltán rendezésében. Majd jön a Bástyasétány 77 operett, melyet Bal József állít színpadra, azt követi a Janika vígjáték december 8-án. Topolánszy Tamás koreográfiájával látható majd december 13-án A diótörő, aztán A dzsungel könyve Bal József rendezésében. Majd a Csizmás kandúr mesejátékot mutatják be, melyet Baráth Zoltán állít színpadra. Topolányszky Tamás koreografálja majd A varázsfuvola című jeltáncot, ennek a bemutatóját április 12-re tervezik.

Műsoron marad a Kérem a következőt! - Dr. Bubó mesejáték valamint az Aranyrandevú romantikus retró-komédia, az Isten rabjai musical valamint a Szerelem táncelőadás. 

Ezt követően Topolányszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője az évad terveiről szólt. Először is leszögezte, a januártól márciusig tartó leállás jobban megviselte őket, mint a pandémia idején történt bezárás.

– Mindentől függetlenül intenzív évadunk lesz, öt bemutatóval, s vendégjátékokkal – közölte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, május 22-én megkezdődött a bérletárusítás. A meglévő bérletes helyeket június 30-áig foglalják, melyek utána felszabadulnak. Ebben az időszakban kedvezményes a bérletvásárlás. Emellett bővültek két bérletformával, lesz egy három előadásos családi bérlet, valamint egy négy előadásos, ez a Tamási Áron bérlet lesz. Mint mondták, vannak már foglalások, sőt vásárlások is. Erre biztatják a nézőket, a direktor szavai szerint, legyen ez valóban új kezdet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!